Cijena uranija porasla zbog nemira u Kazahstanu

Kazahstan proizvodi oko 40 posto svjetskih zaliha uranija, a cijene su na tržištima porasle za osam posto.

Dionice kazahstanske kompanije Kazatomprom, koja se bavi vađenjem prirodnog uranija, na Londonskoj berzi pale su za 8,8 posto (Reuters - Ilustracija)

Nemiri u Kazahstanu u kojemu se nalazi 40 posto svjetskih zaliha uranija, podigli su njegovu cijenu na svjetskim tržištima za gotovo osam posto, javlja Bloomberg.

Cijena uranija na svjetskim tržištima porasla je za gotovo osam posto, zbog nemira u Kazahstanu, piše Bloomberg pozivajući se na podatke specijalizirane platforme UxC, jedne je od vodećih svjetskih tvrtki za istraživanje i analizu tržišta u nuklearnoj industriji.

Prema podacima s UxC-a, u srijedu je cijena uranija na svjetskim tržištima porasla na 45,25 dolara po funti (oko 450 grama). Dan ranije je cijena funte uranija bila je 42 dolara, pa je dnevni rast iznosio oko osam posto.

Bloomberg podsjeća da Kazahstan proizvodi oko 40 posto svjetskih zaliha uranija. Ranije je objavljeno da su zbog prosvjeda u toj zemlji dionice kazahstanske tvrtke Kazatomprom koja se bavi vađenjem prirodnog uranija, na Londonskoj burzi pale za 8,8 posto.

Eksploatacija se dovija normalno

U međuvremenu se oglasila i kompanija Kazatomprom, navodeći da radi normalno i da nemiri ne utiču na proizvodnju ili izvoz.

“Iskopavanje uranija ide po planu, nije bilo zastoja. Kompanija ispunjava svoje izvozne ugovore”,  prenosi Reuters izjavu glasnogovornika kompanije.

“Postoji li čak i kratkoročno neizvjesnost u vezi s opskrbom, vlasnici uranija nerado njime trguju. Unatoč činjenici da se za sada ne pojavljuje manjak zaliha, igrači na tržištu polaze od činjenice da za to postoje preduvjeti”, citira Bloomberg stručnjaka UxC-a Jonathana Hinza.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima.

Izvor: Agencije