SAD prvi put najveći izvoznik prirodnog tečnog plina

Plinska revolucija, u kojoj su utrošene milijarde dolara, transformirala je SAD u vodećeg izvoznika LNG-a za manje od decenije.

Američki izvoz dobro je došao Evropi, koja se nalazi u zimskoj energetskoj krizi (Bloomberg)

SAD je prošlog mjeseca po prvi put postao najveći svjetski izvoznik tečnog prirodnog plina (LNG), zahvaljujući rastu isporuka u Evropu, kojoj nedostaje energije.

SAD je tako preskočio Katar, koji je do sada bio najveći izvoznik na svijetu, javlja Bloomberg.

Plinska revolucija, u kojoj su utrošene milijarde dolara investicija, transformirala je SAD u vodećeg izvoznika tečnog prirodnog plina za manje od decenije.

Od 2010. njegova proizvodnja skočila je za 70 posto, a SAD očekuje da će do kraja 2022. imati najveći izvozni kapacitet na svijetu, nakon što terminal Calcasieu Pass kompanije Venture Global LNG bude dostupan.

Katar planira ogroman projekt

No, pozicija SAD-a kao glavnog dobavljača LNG-a mogla bi biti kratkog vijeka. Izvoz je sada “za dlaku” iznad onog iz Katara i Australije, a bilo kakvi problemi s proizvodnjom mogli bi utjecati na promjene na vrhu.

Gledajući u budućnost, Katar planira ogroman izvozni projekt u kasnim 2020-im, koji bi mogao učvrstiti bliskoistočnu naciju kao glavnog dobavljača tog goriva.

Američki izvoz dobro je došao Evropi, koja se nalazi u zimskoj energetskoj krizi. Rast izvoza preko okeana skočio je za 13 posto.

Izvor: Al Jazeera