Hrvatski građani prošle godine rekordno trošili

Originalna procjena stope rasta hrvatske privrede za prošlu godinu bila je pet posto, posljednja procjena je bila devet posto, a ministar financija Zdravko Marić vjeruje da će biti i dvoznamenkasta.

Na osnovu raspoloživih podataka, procjene prosječne inflacije za 2022. u Hrvatskoj su oko 3,5 posto (Pixsell)

Hrvatski građani u prošloj godini rekordno su trošili, a samo u decembru potrošili su 17,5 milijardi kuna (2,3 milijarde eura), potvrdio je za HTV ministar financija Zdravko Marić. Po njemu, to su očekivali podaci s obzirom da je cijela prošla godina bila na “zaista dobroj razini”.

“Podaci o rekordnoj potrošnji u prosincu su nas dijelom iznenadili, ali to je ono što smo očekivali. Vidjeli ste da je cijela prošla godina bila na zaista dobroj razini, odnosno gotovo pet posto više vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. godinu”, komentirao je Marić. Napomenuo je kako već neko vrijeme podatke u vezi s fiskalizacijom Ministarstvo financija uspoređuje s pretpandemijskom 2019. godinom, a ne s prošlom.

“Da je netko, ne samo nama u Vladi već i analitičarima i bilo kojem hrvatskom građaninu, ponudio ovo što se ostvarilo tijekom 2021. godine, siguran sam da bi mnogi odmah to potpisali. Ja prvi. Tim više što kada bih i prezentirao takve brojke prije godinu, godinu i pol, mnogi bi rekli da to nije realno. No, vidimo da smo pokazali da imamo i znanja i sposobnosti svi skupa jer gospodarski rast je zasluga svih koji doprinose u gospodarstvu”, poručio je Marić.

Prešli u fazu kreiranja novih radnih mjesta

Podsjeća kako je originalna procjena stope rasta hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu bila pet posto, posljednja procjena je bila devet posto, a po svemu sudeći, dodao je Marić, “došli smo na granicu dvoznamenkaste stope rasta, što je zaista jako dobar rezultat i Hrvatska će biti među tri zemlje s najvišim rastom u 2021. godini”.

Naglasio je i kako je hrvatska Vlada “prešla iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja novih radnih mjesta, no jedan od glavnih čimbenika koje treba rješavati kako ne bi postao ograničavajući, jeste nedostatak radne snage”.

“Upravo zato ove mjere koje se tiču aktivne politike, ali i svega onoga što bi trebalo dovesti do porasta zaposlenosti i plaća, treba maksimalno poduprijeti”, poručio je Marić.

Očekuje inflaciju od 3,5 posto

Prema njegovim riječima, “inflacija je prvenstveno uvezena” jer je njenom ubrzanju pridonio rast cijena sirovina, cijena nafte, poremećaji u opskrbnim lancima.

“Za nekoliko ćemo dana imati podatak za prosinac. Očekujemo da će doći do nastavka ubrzanja inflacije kao i u prvoj polovici godine. Temeljem sada raspoloživih podataka, procjene prosječne inflacije za 2022. su oko 3,5 posto”, kazao je Marić.

“Ako slučajno rast cijena bude nešto veći od rasta plaća, što još uvijek nije sigurno, ali ako se i dogodi, ta razlika neće biti tako velika da bi trebala nešto značajnije ugroziti standard hrvatskih građana”, ocijenio je hrvatski ministar financija, prenosi Hina.

Izvor: Agencije