Kina će ove godine prvi put proizvesti 50 posto energije iz izvora koji nisu fosilni

Kina, koja je trenutno na prvom mjestu u svijetu po emisiji stakleničkih plinova i potrošnji uglja, planira u 2022. dodati 180 gigavata (GW) novih kapaciteta za proizvodnju energije iz goriva koja nisu fosilna.

Kina se obavezala "kontrolirati" potrošnju uglja u razdoblju od 2021. do 2025. (EPA)

Goriva iz obnovljivih izvora kao što su vjetar, sunce i hidroelektrane te iz nuklearne energije mogla bi do kraja ove godine, prvi put u historiji, doseći polovicu ukupne proizvodnje energije u Kini i smanjiti upotrebu fosilnih goriva, objavilo je Kinesko vijeće za električnu energiju, prenosi Hina.

Kina, koja je trenutno na prvom mjestu u svijetu po emisiji stakleničkih plinova i potrošnji uglja, planira u 2022. dodati 180 gigavata (GW) novih kapaciteta za proizvodnju energije iz goriva koja nisu fosilna. Tako bi se ukupni kapacitet proizvodnje iz izvora koji nisu fosilni povećao na 1300 GW, objavilo je kasno u četvrtak u svom najnovijem izvješću Kinesko vijeće za električnu energiju.

To bi bila polovica od ukupno 2600 GW energetskog kapaciteta instaliranog do kraja ove godina, od čega na ugljen otpada 1140 GW.

Kina se obavezala “kontrolirati” potrošnju uglja u razdoblju od 2021. do 2025. i povećati ukupni energetski kapacitet iz obnovljivih izvora, vjetra i sunca, na najmanje 1200 GW do kraja ovog desetljeća kako bi do 2030. dosegla vrhunac potrošnje uglja, a do 2060. postigla ugljičnu neutralnost.

Potrošnja će porasti u 2022.

U svom je izvještaju Vijeće prognoziralo da će potrošnja električne energije u Kini u 2022. godini porasti za oko 5 do 6 posto u odnosu na prošlu godinu, čime će dosegnuti od 8,7 do 8,8 biliona kilovat-sati.

“Očekujemo da će se opskrba i potražnja za električnom energijom u 2022. uravnotežiti na području čitave zemlje. No, u nekim bi regijama moglo doći do smetnji u opskrbi za vrijeme najveće potražnje u ljetnim i zimskim mjesecima”, objavilo je Kinesko vijeće za električnu energiju u svom izvještaju.

Prošle je godine više od pola kineskih regija imalo problem s višemjesečnim nedostatkom električne energije, što je dijelom posljedica niske proizvodnje hidroenergije kao i nedovoljne opskrbe ugljenom.

Izvor: Agencije