EU tuži Kinu zbog diskriminacije proizvoda iz Litve

Tužba pred Svjetskom trgovinskom organizacijom predstavlja neku vrstu pritiska protiv Kine, ali postupak obično traje godinama.

Od decembra prošle godine Kina je bez prethodne obavijesti počela blokirati uvoz iz Litve i izvoz u tu zemlju (EPA)

Evropska unija je pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Kine zbog nelegalne diskriminacije proizvoda iz Litve i iz drugih članica ako ti proizvodi imaju litvanske komponente, javlja Hina.

“Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se spor riješi bilateralno, ne vidimo drugog način osim da zatražimo od WTO-a konsultacije za rješavanje spora s Kinom”, izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za trgovinu.

Spor između Litve i Kine nastao je nakon što je litvanska vlada dopustila otvaranje tajvanskog predstavništva u Vilniusu.

Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, funkcionira kao de facto neovisna država. Narodna Republika Kina ne priznaje vladu Republike Kine i smatra je dijelom Narodne Republike Kine.

Blokada litvanske robe

Od decembra prošle godine, kako prenosi Hina, Kina je bez ikakve prethodne obavijesti počela blokirati uvoz iz Litve i izvoz u tu zemlju. Blokiran je uvoz i izvoz iz drugih članica za proizvode koji imaju litvanske komponente.

Bilo je ideja da EU odgovori Pekingu protumjerama, ali se tome protivi Njemačka koja se pribojava da bi takav korak mogao utjecati na njen izvoz u Kinu.

Tužba pred WTO-om predstavlja neku vrstu pritiska protiv Kine, ali postupak obično traje godinama.

Prva faza postupka pred WTO-om je zahtjev za konsultacijama u okviru kojeg EU službeno traži od Kine informacije o mjerama s ciljem rješavanja problema. Ako u roku od 60 dana ne bude pozitivnih ishoda, EU može zatražiti uspostavu panela koji će donijeti presudu u ovom predmetu.

Izvor: Agencije