Napetosti oko Ukrajine podigli cijene nafte na najviši nivo od 2014.

Cijene su porasle na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, potaknute oskudnom opskrbom i geopolitičkim napetostima u Evropi i na Bliskom istoku.

Zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi sa Bliskog istoka i iz Rusije potpiruje špekulacije s rastom cijena na tržištu nafte (EPA)

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, dotaknuvši nakratko najviši nivo od 2014. godine, potaknute oskudnom opskrbom i geopolitičkim napetostima u Evropi i na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini porasla je 1,37 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 89,57 dolara, a nakratko je dotaknula i 89,60 dolara, najviši nivo od oktobra 2014.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,13 dolara višoj cijeni, od 86,73 dolara.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da će, ako Rusija napadne Ukrajinu, razmotriti mogućnost uvođenja sankcija predsjedniku Vladimiru Putinu.

‘Nema prostora za pad cijena’

Nemirno je i na Bliskom istoku gdje su jemenski Huti u ponedjeljak izveli raketni napad na bazu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka i iz Rusije potpiruje špekulacije s rastom cijena na tržištu nafte”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

“Na tržištu baš i nema prostora za pad cijena zbog pojačanih napetosti između Rusije i Ukrajine i prijetnje infrastrukturi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, kazao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Naglašavajući gotovo izjednačenu ponudu i potražnju, sedmični izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao je u utorak pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 872.000 barela, rekli su tržišni izvori.

Službeni izvještaj američke vlade očekuje se tokom dana.

Investitori iščekuju i završetak sjednice američke centralne banke tokom dana jer se očekuje da bi mogla skicirati planove o podizanju ključnih kamatnih stopa u martu u sklopu preusmjeravanje fokusa na ublažavanje inflacije.

Teškoće s dostizanjem odobrenih kvota

Pažljivo će pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, najavljen za 2. februar, budući da će na dnevnom redu ponovo biti povećanje proizvodnje.

OPEC+ postupno je ublažavao rekordna ograničenja u opskrbi iz 2020, podižući iz mjeseca u mjesec ciljani nivo proizvodnje za 400.000 barela dnevno, iako je stvarno povećanje bilo skromnije budući da su neke zemlje imale teškoća s dostizanjem odobrenih kvota.

U odvojenom izvještaju, OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 87,35 dolara, što znači da je pojeftinio 63 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: Agencije