Boeing u gubitku četiri milijarde dolara zbog modela 787

Američka kompanija je zabilježila gubitak od 4,16 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju, zbog visokih troškova izazvanih problemima u proizvodnji jednog od njenih najprodavanijih aviona.

Isporuke novih aviona 787 su obustavljene u maju 2021. zbog proizvodnih mana na letjelici (EPA)

Američka kompanija Boeing je izvijestila da je zabilježila gubitak od 4,16 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju, zbog visokih troškova izazvanih problemima u proizvodnji jednog od njenih najprodavanijih aviona.

Ovog proizvođača su dodatna kašnjenja u isporuci kopija njegovog mlaznog aviona 787 i nadoknade aviokompanijama koje još čekaju da dobiju avione koštali 3,5 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kompanija je, također, saopćila da će problemi s modelom 787 povećati ceh za još dvije milijarde dolara neočekivanih proizvodnih troškova, što je duplo više od ranije projekcije.

Obustava isporuka

Isporuke novih aviona 787 su obustavljene u maju 2021. godine zbog proizvodnih mana na letjelici, uključujući pukotine na spojevima karbonskih kompozitnih panela na trupu aviona.

Boeing nije uspio naći rješenja za popravljanje nedostatka koja bi zadovoljila Federalnu upravu za avijaciju.

Prihodi Boeinga su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu iznosili 4,16 milijardi dolara, što je za tri procenta manje u odnosu na 2020. godine, kada je pandemija harala planetom.

Analitičari su očekivali prihode od 16,54 milijarde dolara.

Izvor: Agencije