I svjetska tržišta zabrinuta zbog mogućeg sukoba Ukrajine i Rusije

Evropske berze prate negativna kretanja zabilježena tokom noći na većini azijskih berzi, jer investitori s nervozom prate pojačane napetosti između Ukrajine i Rusije.

Padu indeksa pridonijela je i najavljena sjednica Feda na kojoj će zakonodavci odlučivati o idućim koracima u američkoj monetarnoj politici (Reuters)

Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji indeksi su pali, investitori prate razvoj događaja u Ukrajini dok rastu napetosti s Rusijom, a oprezni su i pred ovotjednu sjednicu američkog Feda, javlja Reuters.

Sjednica Feda bit će održana u utorak i srijedu, a na njoj će zakonodavci odlučivati o idućim koracima u američkoj monetarnoj politici nakon dugog razdoblja niskih kamatnih stopa i u nastojanju da se obuzda sve jača inflacija.

U međuvremenu, tržišta su zabrinuta zbog mogućeg sukoba Ukrajine i Rusije.

Povlačenje diplomatskog osoblja

Europske burze tako prate negativna kretanja zabilježena tijekom noći na većini azijskih burzi, jer investitori s nervozom prate pojačane napetosti između Ukrajine i Rusije.

Američki State Department preporučio je u nedjelju da svi američki građani odmah napuste Ukrajinu zbog gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici.

Velika Britanija je, pak, započela u ponedjeljak s povlačenjem diplomatskog osoblja iz svog veleposlanstva u Ukrajini, dok EU zasad još ne planira s povlačenjem obitelji svojih diplomata iz te zemlje.

Izvor: Agencije