Boeing ulaže stotine miliona u razvoj bespilotnog letećeg taksija

Prelazak na letjelice bez pilota, odnosno ugrađivanje tih principa na svim nivoima dizajna i razvoja, je velika strateška prednost Wiska, rekao je Marc Allen, glavni strateški direktor Boeinga.

The Wisk aircraft, a joint venture between The Boeing Company and Kitty Hawk Corporation, is shown on display as the innovative transportation and technology conference CoMotion LA is set to begin in Los Angeles, California, U.S. November, 16, 2021. REUTERS/Mike Blake - RC2TVQ99QA6T

Kompanija Boeing će uložiti dodatnih 450 miliona dolara u firmu Wisk kako bi podržao razvoj budućih bespilotnih letećih taksija, objavio je američki zrakoplovni gigant.

Kalifornijska firma Wisk, koja je u vlasništvu Boeinga i Kitty Hawka, kompanije za zrakopolovna vozila koju je pokrenuo suosnivač Googlea Larry Page, jedna je od nekoliko desetaka koja razvija električne automobile s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (eVTOL). Od drugih se razlikuje po tome što je fokusirana na autonomni let, odnosno na leteće vozilo bez pilota, prenosi Reuters.

“Prelazak na letjelice bez pilota, odnosno ugrađivanje tih principa na svim nivoima dizajna i razvoja, je velika strateška prednost Wiska”, rekao je Marc Allen, glavni strateški direktor Boeinga.

U upotrebi za nekoliko godina

Odluka da se preskoči generacija letećih automobila kojima upravlja pilot, a koje razvijaju nezavisne startup kompanije i neke grupe za zrakoplovstvo, znači da će Wiskova bespilotna leteća vozila biti uvedena u upotrebu kasnije, odnosno poslije 2024. godine koju je većina konkurenata utvrdila kao ciljani datum.

Boeing je odbio da navede rok za lansiranje svog putničkog vozila šeste generacije, a neki izvori iz te industrije otkrivaju da je u opticaju ideja da njegova sertifikacija počne oko 2028. godine.

Iz Boeinga tvrde da će to biti prvo autonomno vazdušno vozilo za prijevoz putnika koje će biti sertifikovano u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije