Svjetske berze oštro pale, američki Fed povećava kamate

Spekulira se da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

U fokusu ulagača naredne sedmice biće sjednica čelnika Feda, koja bi mogla dati jasniju sliku o budućem zaoštravanju monetarne politike (EPA)

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer će uskoro zbog visoke inflacije američka središnja banka povećati kamatne stope, prenosi Hina.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 4,6 posto, na 34.265 bodova, dok je S&P 500 potonuo 5,7 posto, na 4.397 bodova, a Nasdaq indeks 7,6 posto, na 13.768 bodova.

Za S&P 500 i Nasdaq indeks to je bio najveći tjedni gubitak od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020.

Pritom je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije, pa je sada oko 14 posto ispod rekordne razine, dosegnute u studenome prošle godine.

Ni S&P 500 nije daleko od korekcije, s obzirom da je u minusu više od 8 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu početkom siječnja.

Posljedica je to daljnjeg pritiska na tehnološki, ali i druge dioničke sektore koji se temelje na rastu jer su u očekivanju povećanja ključnih kamata Feda porasli prinosi na američke državne obveznice.

Na referentne 10-godišnje obveznice prinosi su u jednom trenutku dosegnuli 1,9 posto, najvišu razinu u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 posto.

Prinosi brzo rastu jer se spekulira da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

“Puno razloga za zabrinutost”

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

„U nestabilnom smo razdoblju, valuacije su visoke, kamate rastu, izgledi su mutni… ima više razloga za zabrinutost nego prije nekoliko mjeseci”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

U fokusu ulagača idućega će tjedna biti sjednica čelnika Feda, koja bi mogla dati jasniju sliku o budućem zaoštravanju monetarne politike.

Ulagači će pažljivo analizirati i kvartalne poslovne rezultate kompanija, a izvješća će, među ostalim, objaviti tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft i Tesla.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 70 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle više od 20 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

„S obzirom na sjednicu Feda i poslovna izvješća, bit će puno razloga za zabrinutost na tržištu idućega tjedna”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.494 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,8 posto, na 15.603 boda, a pariški CAC 1 posto, na 7.068 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,1 posto, na 27.522 boda.

Izvor: Agencije