Rekordne veleprodajne cijene plina u Evropi

Evropska komisija navodi kako su uočeni trendovi u oštrom kontrastu i znatno povišeni u odnosu na isti period 2020. godine, te da isto to vrijedi i za električnu energiju.

Ekonomski oporavak nakon glavnog udara pandemije izazvao je eksploziju svjetskih cijena plina i značajno poremetio globalne lance snabdjevanja te doveo do rekordnih cijena električne energije na evropskim tržištima (EPA)

Veleprodajne cijene plina u Evropskoj uniji u trećem su kvartalu prošle godine porasle na rekordne nivoe, navedeno je u tromjesečnom izvještaju Evropske komisije (EK) o tržištu plina.

Komisija navodi kako su uočeni trendovi u oštrom kontrastu u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, te da isto to vrijedi i za električnu energiju, prenosi Hina.

Što se tiče tržišta plina, izvještaj opisuje kako su veleprodajne cijene plina tokom trećeg tromjesečja u Evropi nastavile naglo rasti popevši se na 85 eura za megavatsat do kraja septembra – nivo koji se rijetko viđa na evropskim čvorištima.

Tako visoke veleprodajne cijene rezultirale su skokom veleprodajnih cijena električne energije, a onda i značajnim povećanjem maloprodajnih cijena, piše u izvještaju.

Tromjesečni izvještaj o tržištu električne energije ističe da je potrošnja u EU-u u trećem tromjesečju 2021. porasla na onu u istom razdoblju 2019, to jest prije pandemije, što je potaknuto stabilnim ekonomskim oporavkom i ublažavanjem ograničenja.

Potrošnja u cijeloj Uniji porasla je u trećem lanjskom kvartalu na godišnjem nivou za tri posto, zahvaljujući oporavku industrijske i radne aktivnosti.

Eksplozija cijena

Međutim, ekonomski oporavak nakon glavnog udara pandemije izazvao je eksploziju svjetskih cijena plina i značajno poremetio globalne opskrbne lance te doveo do rekordnih cijena električne energije na evropskim tržištima.

Evropska referentna cijena električne energije u prosjeku je u trećem tromjesečju prošle godine iznosila 105 eura za megavatsat, što je 211 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine i 164 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Rast cijena plina zaustavio je i napuštanje ugljena, povećavajući proizvodnju struje u elektranama na ugljen uprkos rastu cijena ugljičnih emisija.

Izvještaj pokazuje i da je potražnja za vozilima s električnim punjenjem nastavila rasti na valu podrške i poticaja za kupovinu u 17 država članica.

Izvor: Agencije