Hrvatska i Mađarska imaju najveći rast potražnje za automobilima u EU

Dok je potražnja za novim automobilima prošle godine bila u blagom padu u Evropskoj uniji, Hrvatska je bilježila najveći rast broja registriranih novih automobila – za 24,7 posto, dok je u Mađarskoj prodaja uvećana za 24,6 posto.

Dvoznamenkasti rast potražnje za novim automobilima bilježile su i Estonija, Grčka i Irska (EPA)

Potražnja za automobilima u Europskoj uniji blago je pala u 2021. godini, ponajprije zbog nestašice poluvodiča, dok je Hrvatska uz bok Mađarskoj s najvećim rastom, pokazalo je izvješće udruge proizvođača automobila ACEA, na koje se poziva Hina.

Tijekom cijele 2021. godini u Uniji je registrirano 9,7 milijuna novih automobila, manje za 2,4 posto nego u 2020, prvoj godini pandemije. Pad je povezan s nestašicom poluvodiča koja je utjecala na proizvodnju posebno u drugoj polovini godine.

Ukupan broj registriranih novih automobila u EU manji je za 3,3 milijuna nego u pretpandemijskoj 2019. godini, navodi ACEA.

Najveći pad ima Litva

Među vodećim europskim tržištima samo je Njemačka bilježila pad potražnje u 2021. godini, i to za 10,1 posto. Italija je bilježila najveći rast, za 5,5 posto, a slijede Španjolska s rastom potražnje za jedan posto dok je u Francuskoj potražnja gotovo stagnirala.

Hrvatska je, uz Mađarsku, bilježila najveći rast broja registriranih novih automobila u prošloj godini, za 24,7 posto, s ukupno 44.915 registracija. U Mađarskoj uvećane su za 24,6 posto.

Dvoznamenkasti rast potražnje za novim automobilima bilježile su i Estonija, Grčka i Irska. Najveći pad bilježila je pak Litva, za 22 posto.

Izvor: Agencije