Pandemija i dalje izaziva nestašicu kontejnerskih brodova

Najduže na istovar odnosno utovar tereta čekaju kontejnerski brodovi na zapadnoj obali SAD-a, dok se stanje u lukama na sjeveru Evrope poboljšalo u posljednje vrijeme.

Kompanija Maersk očekuje da će se ograničenja u teretnom prometu nastaviti 'još neko vrijeme' (EPA)

Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali, javlja Reuters.

Pandemija je izazvala nestašicu kontejnerskih brodova i zastoje u lukama u razdoblju naglog oporavka potrošnje, sa stotinama brodova koji čekaju istovar.

“Nažalost, 2022. nije počela kako smo se nadali. Pandemija je i dalje u punom jeku, a novi valovi zaraze, nažalost, utječu na našu sposobnost da prevezemo teret”, objavio je Maersk na svojoj internet stranici.

Čekanja u Los Angelesu i do 45 dana

Kompanija očekuje da će se ograničenja nastaviti “još neko vrijeme”.

Najduže na istovar odnosno utovar tereta čekaju kontejnerski brodovi na zapadnoj obali SAD-a gdje se u luci Long Beach u Los Angelesu trenutno čeka između 38 i 45 dana, ističe se u priopćenju.

Stanje u lukama na sjeveru Europe poboljšalo se u posljednje vrijeme, napominju, pa bi tako čekanje u belgijskoj luci u Antwerpenu uskoro trebalo biti skraćeno s 10 na najmanje dva dana.

Izvor: Agencije