Sirija se pridružuje kineskoj Inicijativi Pojas i put

Inicijativa Pojas i put koju je pokrenula Kina 2013. godine, obuhvata ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile u 21. vijeku.

Inicijativa ima za cilj izgradnju trgovinske, investicione i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa drugim dijelovima svijeta (EPA - Ilustracija)

Sirija se pridružila Inicijativi Pojas i put, čime će pružiti pomoć bliskoistočnim zemljama da stvore nove prilike za saradnju sa Kinom i drugim državama, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Kinesku medijsku grupu (CMG).

Navodi se kako je ceremonija pridruženja održana jučer, tokom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u Komisiji za planiranje i medjunarodnu saradnju u Damasku. Na ceremoniji su učestvovali Fadi Khalil, šef Komisije i kineski ambasador Feng Biao.

Khalil je izjavio kako pridruženje Inicijativi oživljava staru ulogu Sirije na drevnom Putu svile i da će ojačati bilateralnu saradnju sa Kinom i multilateralnu saradnju sa drugim zemljama. On je rekao kako je Sirija bila jedna od glavnih zemalja na drevnom Putu svile koji ima vezu sa gradom Halepom i Palmirom.

Pridruženje takodje pokazuje drevnu i dugu istoriju, prijateljstvo i saradnju izmedju Sirije i Kine, naveo je Kalil.

Izgradnja mreže

Feng je izjavio da saradnja dvije zemlje predstavlja veliki doprinos ekonomskoj obnovi i društvenom razvoju Sirije, te kako saradnja jača povezivanje Inicijative Pojas i put i Strategije prema Istoku koju je podnijela Sirija.

Ambasador Kine je ukazao da je Inicijativa u skladu sa snažnom željom svjetskih zemalja za širokim ekonomskim učešćem, pošto je to najveća platforma za međunarodnu saradnju na svijetu.

Inicijativa Pojas i put koju je pokrenula Kina 2013. godine, obuhvata ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile u 21. vijeku. Inicijativa ima za cilj izgradnju trgovinske, investicione i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa drugim dijelovima svijeta.

Izvor: Agencije