Ruske željeznice zabilježile značajno povećanje teretnog prometa

Porast troškova pomorske dostave, uzrokovan krahom lanca snabdijevanja na globalnom transportnom tržištu, potaknuo je kineske proizvođače da šalju više robe u Evropu željeznicom preko Rusije.

Skok obima prevezenog tereta u prošloj godini najveći je otkada je kompanija Russian Railways počela poslovati (Reuters)

Rusko državno željezničko poduzeće objavilo je da je prošle godine zabilježilo 34,4-postotni skok kontejnerskog prijevoza tereta zbog globalne logističke krize koja je preusmjerila tokove robe na putu iz Azije u Europu preko Rusije, javlja Reuters.

Ruski tranzitni kontejnerski promet porastao je na 1.076 milijardi TEU-a (engl. twenty-foot equivalent unit, jedinica teretnoga kapaciteta kontejnerskih brodova i terminala), navodi Russian Railways (Российские железные дороги).

Rekordan promet

Kompanija je u oktobru prognozirala da će u cijeloj 2021. prevesti manje od ostvarenog prometa.

Skok obima prevezenog tereta u prošloj godini najveći je otkada su počeli poslovati u septembru 2003. godine, prenosi Hina.

Enorman rast troškova pomorske dostave, uzrokovan krahom lanca snabdijevanja na globalnom transportnom tržištu, potaknuo je kineske proizvođače da šalju više robe u Evropu željeznicom preko Rusije.

Izvor: Agencije