Indija planira ublažavanje propisa za kineske investicije

Trenutno je za investicije nekog privrednog subjekta iz Kine, koja dijeli kopnenu granicu s Indijom, potrebno odobrenje vlade u New Delhiju.

Indijska vlada se odlučila preispitati dosadašnju praksu, jer su zahtjevi za odobrenje ulaganja vrijedni šest milijardi dolara zaglavili u birokratiji (AP - Ilustracija)

Indija razmatra ublažavanje ograničenja na neke kineske investicije koja su uvedena nakon sukoba prije dvije godine na spornom dijelu granice na Himalajima, saznaje Bloomberg.

Trenutno je za ulaganje nekog privrednog subjekta iz Kine, koja dijeli kopnenu granicu s Indijom, potrebno odobrenje vlade u New Delhiju, što znači da ne mogu dobiti dozvolu automatski, prenosi Tanjug.

Vlada premijera Narendre Modija sada razmatra izuzeće od te prakse za kompanije u kojima je strano vlasništvo manje od 10 posto.

Odluka već narednog mjeseca

Prema izvorima Bloomberga, indijska vlada se odlučila preispitati dosadašnju praksu, jer su zahtjevi za odobrenje ulaganja vrijedni šest milijardi dolara zaglavili u birokratiji.

Političke tenzije između Indije i Kine eskalirale su 2020. nakon što su se njihovi vojnici sukobili na Himalajima. Od tada, Indija nastoji ograničiti kineska ulaganja u strateški osjetljive kompanije i sektore, zabranila je niz kineskih mobilnih aplikacija i podvrgla uvoz kineske robe dodatnoj kontroli.

Odluka o ublažavanju ograničenja mogla bi biti donesena već narednog mjeseca.

Izvor: Agencije