Gatesov fond planira uložiti 15 milijardi dolara u čiste tehnologije

Klimatski fond BEC, kojeg je Gates osnovao 2015. godine, namjerava koristiti inovativne finansijske strukture i sporazume o partnerstvu kako bi podijelio 15 milijardi dolara.

Gatesov klimatski fond do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od kompanija i dobrotvornih organizacija (EPA)

Američki privatno-javni fond Breakthrough Energy (BEC), iza kojeg stoji milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates, navodno planira da investira 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije širom SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Klimatski fond BEC, kojeg je Gates osnovao 2015. godine, do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od kompanija i dobrotvornih organizacija, a Jonah Goldman, generalni direktor fonda, izjavio je za Financial Times da fond na kraju planira da investira 10 puta veći iznos, ili 15 milijardi dolara.

Goldman je u razgovoru za Financial Times rekao da fond namjerava koristiti inovativne finansijske strukture i sporazume o partnerstvu kako bi podijelio 15 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Nova rješenja

Na web-stranici fonda, BEC se opisuje kao “program koji pokazuje kako možemo da finansiramo, proizvodimo i kupujemo nova rješenja koja će podržati razvoj ekonomije sa niskim emisijama ugljenika”.

Fond će se na početku fokusirati na finansiranje projekata za direktno hvatanje emisija CO2, na zeleni vodonik, dugotrajno skladištenje energije i održivo gorivo za vazduhoplovstvo.

BEC, koji planira ulaganja u velike projekte koji inače ne bi bili finansijski izvodljivi, sprovodit će program kroz filantropske donacije, zatim putem ulaganja u akcije koje kotiraju u užim, zasebnim tržišnim segmentima i putem ugovora o otkupu proizvoda, navodi Financial Times.

BEC je u septembru objavio da je osigurao sredstva za investicije od Microsofta, BlackRoca, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Groupa, Bank of America i ArcelorMittala. Također je dobio podršku američkog Ministarstva energetike i Evropske komisije.

Izvor: Agencije