Istraživanje: Očekuju nas dvocifrena poskupljenja sirovina

Tokom prvih mjeseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cijena sirovina i materijala poput drveta, čelika i plastike, navodi međunarodna konsultanatska kuća Horvath.

Evropski privrednici narednih mjeseci očekuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utječu tržišta Sjeverne Amerike i Kine, gdje je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi (EPA)

Tokom prvih mjeseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cijena sirovina i materijala poput drveta, čelika i plastike, zbog njihove nestašice na svjetskim tržištima nastale uslijed povećane tražnje, širenja novih sojeva korona virusa i zatvaranja koja su posljedica pandemije, procijenila je međunarodna konsultantska kuća Horvath na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.

“Poskupljenja su posljedica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno utjecati na tržište. Iznenadna povećanja cijena roba nas očekuju i poslije pandemije, pošto ekstremni vremenski uvjeti, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posljedice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne”, ocijenila je stručnjakinja Horvatha Maria Boldor, a prenosi Tanjug.

Ona je navela da evropski privrednici narednih mjeseci očekuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utječu tržišta Sjeverne Amrike i Kine, gdje je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.

Cijene radova

Boldor je rekla da se sve to prelijeva i na tržište Srbije, gdje građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.

Dodala je da je slično i sa cijenama namještaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldar je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupio za 60 procenata, kao i plastike koja je prošle godine bilježila rekordno visoke cijene.

Izvor: Agencije