JPMorgan kupuje većinski udio u platnoj firmi VW-a

Američka investiciona banka je saopćila da planira kupiti većinski udio od blizu 75 posto u Volkswagenovoj jedinici za platni promet.

JPMorgan će s ovim ugovorom proširiti svoje kapacitete za digitalna plaćanja i prvi put ući u automobilsku industriju (EPA)

Investiciona banka JPMorgan je saopćila kako planira kupiti većinski udio od blizu 75 posto u Volkswagenovoj jedinici za platni promet.

Američki bankarski gigant je naveo da će s ovim ugovorom proširiti svoje kapacitete za digitalna plaćanja i prvi put ući u automobilsku industriju, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

S vremenom, dvije kompanije planiraju razviti ovu VW-ovu platformu i na tržišta izvan automobilskog sektora, istakli su iz JPMorgana.

Finansijski uvjeti ugovora nisu objelodanjeni, a očekuje se da će transakcija biti okončana u prvoj polovini 2022. godine.

Volkswagen već izvjesno vrijeme ulaže napore da uđe u industriju digitalnih plaćanja.

Nije pomoglo akcijama na Frankfurtskoj berzi

Kompanija je osnovala u Luksemburgu platnu firmu 2017. godine koja, pored ostalog, omogućava klijentima da kupuju i iznajmljuju automobile, da plate parking karte, izvrše uplatu za punjenje električnih vozila…

Saopćenje američke banke nije pomoglo akcijama VW-a na Frankfurtskoj berzi, koje su u srijedu potonule za više od 2,0 posto, uslijed opšteg trenda pada dionica na evropskim tržištima.

Ovo je najnovija u nizu akvizicija i investicija JPMorgana ove godine.

Kompanija je u junu postigla dogovor o preuzimanju britanske online firme za upravljanje bogatstvom Nutmeg, kao i o kupovini platforme OpenInvest, sa sjedištem u San Franciscu, koja je fokusirana na etička ulaganja.

Izvor: Agencije