Evropske banke šalju milijarde dolara u poreske oaze

U izvještaju Poreske opservatorije Evropske unije su razmatrane aktivnosti 36 sistemskih evropskih banaka, sa sjedištem u 11 zemalja širom Evrope.

HSBC banka je knjižila u prosjeku 58 posto dobiti prije oporezivanja u poreskim oazama od 2014. do 2020. godine (EPA)

Najveće evropske banke godišnje u prosjeku knjiže 20 milijardi eura u poreskim oazama, što čini 14 posto njihove ukupne dobiti, prema izvještaju Poreske opservatorije Evropske unije.

U izvještaju su razmatrane aktivnosti 36 sistemskih evropskih banaka, sa sjedištem u 11 zemalja širom Evrope, koje podliježu obavezi izvještavanja o poslovanju u svakoj zemlji svijeta od 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Na listi poreskih rajeva u ovom izvještaju nalazi se 17 jurisdikcija: Bahami, Bermudi, Britanski Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Irska, Ostrvo Man, Džerzi, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Malta, Mauricijus, Panama i Katar.

Visoka profitabilnost i profitne margine

Prema nalazima studije, u periodu od 2014. do 2020. godine čak 65 posto bankarskih profita je prijavljeno da je ostvareno u inostranstvu preko povezanih preduzeća.

Istraživači su utvrdili i dokumentirali neravnotežu između podataka o visini profita koji je navodno ostvaren i knjižen u nekim zemljama i broja zaposlenih koji se tamo nalaze.

Tako je dobit po zaposlenom daleko veća u poreskim rajevima nego u drugim zemljama, navodi se u izvještaju, pri čemu podružnice u poreskim rajevima prijavljuju visoku profitabilnost i profitne margine.

Istraživači su, također, istakli da je 25 posto profita banaka knjiženo u zemljama u kojima je efektivna poreska stopa niža od 15 procenata.

“Sveukupno, ove činjenice ukazuju na značajno prisustvo i višegodišnju ustaljenu praksu evropskih banaka da koriste poreske oaze. Profitabilnost banaka u poreskim rajevima je abnormalno visoka i iznosi 238.000 eura po zaposlenom, za razliku od oko 65.000 eura u zemljama van tih poreskih utočišta“, navode autori studije.

Primjer HSBC banke kao lidera

Dodaju da to govori da se profit knjižen u poreskim oazama prvenstveno prebacuje iz drugih zemalja u kojima su bankarske usluge realizirane.

Korištenje poreskih oaza znatno se razlikuje među bankama, pokazuje analiza.

Prema podacima, prosječan procent dobiti knjižene u poreskim rajevima u periodu između 2014. i 2020. godine iznosio je 20 posto, pri čemu se kretao u rasponu od nula do 58 posto.

Istraživači su identificirali nekoliko banaka s “relativno visokim prisustvom u poreskim rajevima“.

Primjera radi, HSBC banka je knjižila u prosjeku 58 posto dobiti prije oporezivanja u poreskim oazama u periodu od 2014. do 2020. godine, što je čini liderom među zajmodavcima na listi Poreske opservatorije EU-a s najvišim procentom profita kanaliziranog u poreska utočišta.

Izvor: Agencije