Kina traži od Rusije dodatne količine električne energije

Kina se suočava s nedostatkom električne energije u sjevernim provincijama i zatražila je od Rusije da poveća izvoz u te regije.

Procjenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno gotovo 44 posto kineske industrijske aktivnosti (EPA)

Ruska elektroenergetska kompanija Inter RAO primila je zahtjev od Kine da poveća isporuke električne energije, pošto se druga svjetska ekonomija bori s restrikcijama koje pogađaju industrijsku proizvodnju, javlja Reuters.

Kina se suočava s deficitom električne energije u sjevernim provincijama i zatražila je od Rusije da poveća izvoz u te regije, potvrdio je portparol ruske državne kompanije Inter RAO.

Prema ruskoj kompaniji, koja ima monopol za izvoz električne energije, razmatrano je značajno povećanje isporuke električne energije Kini, bez navođenja konkretnijih podataka.

Inter RAO je prošle godine smanjio izvoz električne energije u Kinu za 1,3 posto na 3,06 milijardi kilovat-sati i na 1,25 milijardi kilovat-sati u prvoj polovici ove godine, što je pad od 7,2 posto u odnosu na 2020, prenosi Tanjug.

Smanjena prognoza rasta

Goldman Sachs se pridružio bankama koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu zbog problema s kojima se ta zemlja suočava usljed nestašice električne energije i predviđa da će druga najveća svjetska ekonomija ove godine zabilježiti rast od 7,8 posto umjesto ranije prognoziranih 8,2 posto.

Američka investicijska banka navodi da veliki zastoj industrijske proizvodnje izazvan nestankom struje znatno povećava “negativne pritiske” na ekonomiju.

Procjenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno gotovo 44 posto kineske industrijske aktivnosti.

Izvor: Agencije