Velika Britanija ukida pomoć za očuvanje radnih mjesta

Program pomoći osobama koje su izgubile posao zbog pandemije je označio oštar zaokret u politici Velike Britanije u kojoj su naknade za nezaposlene niske u odnosu na evropske standarde.

Druge evropske zemlje nastavit će s podrškom radnicima koje su prinudno na čekanju (EPA)

Više od milijun britanskih radnika suočit će se s neizvjesnom budućnošću ovog tjedna jer Velika Britanija postaje prva velika svjetska ekonomija koja ukida korona program podrške za očuvanje radnih mjesta, javlja Reuters.

Program, u okviru kojeg su na vrhuncu pandemije bile subvencionirane zarade trećine zaposlenih Britanaca kako bi ostali kod kuće, koštao je više od 68 milijardi funti (93 milijarde dolara), što je najskuplja pojedinačna mjera iz paketa britanske ekonomske podrške tokom pandemije, prenosi Tanjug.

Također, taj program je označio oštar zaokret u politici Velike Britanije u kojoj su naknade za nezaposlene niske u odnosu na europske standarde.

SAD imao drugačiji model

Pristup pandemijskoj podršci očuvanju radnih mjesta u Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama razlikovao se od Sjedinjenih Američkih Država, koje su uveliko povećale naknade za ljude na prinudnom odmoru, ali su učinile mnogo manje za očuvanje veze između poslodavaca i zaposlenih.

Druge europske zemlje, koje imaju veću tradiciju s programima skraćenog radnog vremena, poput Njemačke, nastavit će s podrškom radnicima koje su prinudno na čekanju, barem onima u teže pogođenim sektorima.

Imajući u vidu da su britanski poslodavci oglasili rekordno veliki broj slobodnih radnih mjesta ovog mjeseca, te akutni nedostatak radnika, poput vozača kamiona, većina promatrača smatra da je Velika Britanija u pravu što za nekoliko dana ukida ovu šemu.

“Sada moramo više da se fokusiramo na aktivne mjere kako bismo pomogli ljudima da dobiju poslove koji su im dostupni, a ne na pasivne mjere po kojima su ljudi plaćani da ne rade”, kaže Tony Wilson, direktor Instituta za studije o zapošljavanju.

Nejasne posljedice

Međutim, kratkoročne posljedice okončanja ovog programa na nezaposlenost i širu ekonomiju su nejasne.

Bank of England je prošlog tjedna to ocijenio kao ključni izvor neizvjesnosti u vezi s njenim odlučivanjem o tome kada povećati kamatne stope, a guverner Andrew Bailey je tu situaciju nazvao “zagonetkom za centralne bankare”.

Službeni podaci pokazuju da je krajem srpnja u Velikoj Britaniji na potpunom ili djelomičnom prinudnom odmoru bilo 1,56 milijuna zaposlenih u odnosu 8,86 milijuna u svibnju 2020. godine na vrhu pandemije i neposredno nakon pokretanja programa podrške zaposlenosti.

Od tog broja, nešto više od polovice radnika je bilo potpuno oslobođeno dolaska na posao, dok je ostatak djelomično bio angažiran u odnosu na pun fond radnih sati prije pandemije.

Izvor: Agencije

Povezane

Povećani broj vakcinisanih protiv COVID-a 19 omogućio veći ekonomski angažman u SAD-u.

Published On 16 Apr 2021

U Sjedinjenim Američkim Državama se protekle sedmice za pomoć nezaposlenima prijavilo novih 1,4 miliona ljudi. Prema nekim procjenama, u SAD-u je zbog epidemije korona virusa bez posla ostalo 50 miliona ljudi. Republikanci rade na pripremi novog paketa pomoći vrijednog hiljadu milijardi dolara, za koji Demokrate kažu kako nije odgovarajući.

Published On 24 Jul 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO