EU sužava ‘crnu listu’ poreznih oaza

Porezni stručnjaci Evropske unije preporučili su uklanjanje Dominikane, britanske karipske teritorije Anguille i Sejšela sa ‘crne liste’, dok zahtjev Paname da ih brišu nije urodio plodom.

Očekuje se da će tri jurisdikcije biti premještene na evropsku 'sivu listu' (Getty Images)

Ministri financija Europske unije idućeg bi tjedna trebali ukloniti Sejšele, Dominikanu i Anguillu sa “crne liste” poreznih oaza, sudeći prema dokumentima u koje je Reuters imao uvid.

Zahtjev Paname za brisanjem s te liste nije urodio plodom, prenosi Tanjug.

Porezni stručnjaci Unije preporučili su uklanjanje karipskog otoka Dominikana, britanskog karipskog teritorija Anguille i Sejšela sa “crne liste”, uglavnom zbog toga što su se obvezale da će provesti dodatni pregled svojih poreznih sustava s Globalnim forumom za transparentnost i razmjenu informacija u porezne svrhe.

Na ažuriranoj ‘crnoj listi’ ostaje devet imena

Očekuje se da će tri jurisdikcije biti premještene na europsku “sivu listu”, na kojoj se nalaze zemlje koje su pokazale posvećenost poreznim reformama, navodi se u dokumentu.

Liste su ustanovljene 2017. godine radi suzbijanja rasprostranjene utaje poreza, a periodično se ažuriraju radi uklanjanja ili dodavanja jurisdikcija u ovisnosti o njihovim poreznim reformama.

Ako se odobre predviđene promjene, na ažuriranoj “crnoj listi” ostat će devet jurisdikcija: Američka Samou, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad i Tobago, Djevičanski otoci i Vanuatu.

Izvor: Agencije