Zbog nestašice goriva Johnson će angažirati vojsku

Zbog intenzivne potražnje vozača u prethodnim danima, najmanje 30 posto benzinskih stanica u Velikoj Britaniji nema osnovne tipove goriva.

Naftne kompanije su upozorile da nemaju dovoljno vozača cisterni (EPA)

Britanska vlada će suspendirati primjenu zakona o tržišnom natjecanju u naftnom sektoru kako bi kompanijama olakšala koordinaciju u dostavi goriva na benzinske postaje, a razmatra i angažman vojske, javlja BBC.

Dužnosnici su rekli kako bi suspenzija zakona tvrtkama mogla olakšati razmjenu informacija i određivanje prioriteta u opskrbi dijelova zemlje koje je problem izostalih isporuka najteže pogodio.

Proteklih dana pred benzinskim su se postajama u Velikoj Britaniji počeli stvarati redovi budući da su građani u strahu od poremećaja u opskrbi požurili napuniti spremnike.

Ministri također razmatraju mogućnost angažmana vojske u dostavi koja bi se mogla naći na dnevnom redu sjednice vlade tokom dana.

Prodajna mjesta ‘presušila’

Udruženje trgovaca naftnim derivatima upozorilo je da čak dvije trećine njihovih članova na gotovo 5.500 nezavisnih prodajnih mjesta nema goriva, a ostala su “djelomično presušila i uskoro će biti prazna”.

Velika Britanija ima ukupno više od 8.000 benzinskih postaja.

Najavljujući izuzeće naftne industrije iz Zakona o tržišnom natjecanju iz 1998. godine, ministar za poslovni sektor Kwasi Kwarteng rekao je da vlada “već dugo” ima krizne planove koji bi trebali osigurati opskrbu gorivom.

“Goriva u rafinerijama i na terminalima uvijek je bilo i više nego dovoljno, a tako je i sada, ali znamo da su se pojavili problemi u lancima opskrbe”, rekao je Kwarteng.

“Zato ćemo primijeniti Protokol o preradi i prodaji kako bi industrija mogla razmjenjivati ključne informacije i učinkovitije surađivati i svesti poremećaje na najmanju moguću mjeru”, dodao je ministar.

Vlada je već u ožujku 2020. ublažila zakon o tržišnom natjecanju kako bi pomogla supermarketima da surađuju na održavanju opskrbe hranom, podsjeća BBC.

Trećina benzinskih stanica bez goriva

Prethodno je objavljeno da je gotovo trećina benzinskih postaja British Petroleuma (BP) ostala bez goriva, nakon što su vozači panično stvarali zalihe tokom vikenda, pa je premijer Boris Johnson najavio angažman vojske.

The Independent javlja kako je stvaranje zaliha goriva nastavljeno usprkos brojnim molbama ministara i policije da vozači trebaju „nastaviti normalno“ s kupovinom.

Dogodila se i rasprava predstavnika vlasti i Udruženja cestovnih prijevoznika (RHA), nakon što je ministar prometa Grant Shapps tvrdio da je kriza s gorivom „isforsirana priča“ koju su izazvali mediji.

Iz RHA podsjećaju da je BP iskazao zabrinutost zbog problema u opskrbi, te tvrde da vlasti skrenuti pažnju sa činjenice da postoji nedostatak vozača teretnih kamiona, za šta su mnogi okrivili Brexit.

BP, koji ima 1.200 benzinskih postaja u Velikoj Britaniji, navodi da zbog intenzivne potražnje u prethodnim danima najmanje 30 posto postaja u njihovoj mreži nema osnovne tipove goriva.

‘Goriva ima u izobilju, nema nestašice’

U međuvremenu se oglasio i premijer Johnson najavljujući angažman stotina vojnika koji bi opskrbljivali benzinske postaje gorivom širom zemlje, prenosi The Guardian.

Proteklih dana ispred benzinskih postaja u Velikoj Britaniji formirane su dugačke kolone automobila zbog nestašice goriva. Ministar Shapps tvrdi kako nije u pitanju nestašica goriva, već nedostaju vozači cisterni za opskrbu.

Naftne kompanije su upozorile da nemaju dovoljno vozača cisterni zbog čega je jedna grupa vlasnika postaja počela da pravi zalihe, a druga da zatvara svoje objekte.

„Goriva ima u izobilju, nema nestašice“, ustvrdio je Shapps u izjavi za Sky News.

Britanska vlada je najavila izdavanje privremenih viza za 5.000 stranih vozača kamiona, međutim utjecajni poslovni lideri upozorili su da je to kratkoročno rješenje kojim se ne može prevazići akutni nedostatak radne snage.

Izvor: Agencije

Povezane

I peti dan nakon oluje Sendi frustracija građana istočne obale SAD-a se ne smanjuje. Zalihe hrane i goriva još uvek su na minimumu. Vlada je priskočila u pomoć. Šalju se dodatne zalihe, ali uvode i restrikcije. U New Yorku je novinar Al Jazeere Tom Ackerman, koji je probleme sa nestašicom goriva osjetio iz prve ruke.

Published On 04 Nov 2012

Radnici rafinerija nafte u Francuskoj i dalje su u štrajku.Protive se reformi Zakona o radu, za kojeg vlada tvrdi da je ključan kako bi se smanjila nezaposlenost i ojačalo tržište rada.I dok premijer Francuske tvrdi kako država neće popustiti pod pritiskom štrajkača, sindikati poručuju da su odlučni u svojim namjerama da zaustave planirane reforme.   

Published On 25 May 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO