Mladi iz regije predstavljaju ‘startup’ ideje u Sarajevu

Planirana je realizacija najmanje 12 novih poslovnih ideja i planova, kao i jačanje i kreiranje poduzetničkih mreža u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

U Domu mladih na sarajevskoj Skenderiji se očekuje najmanje 60 mladih koji dolaze iz 10 zemalja regije i Evrope (Fena)

Sarajevo će tokom vikenda biti domaćin startup challengea pod nazivom “Restart the Economy”, koji organizira Inovacijski centar iz Budimpešte “MeOut”, javlja Fena.

Radi se o projektu koji financira Višegradski fond i Evropska komisija, a u Domu mladih na sarajevskoj Skenderiji se očekuje najmanje 60 mladih koji dolaze iz 10 zemalja regije i Evrope, specijaliziranih u području startupa, poduzetništva, srednjih i malih poduzeća, kao i djelovanja lokalnih nevladinih organizacija.

Planirana je realizacija najmanje 12 novih poslovnih ideja i planova, kao i jačanje i kreiranje poduzetničkih mreža u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, najavljuje Fena.

Realizacija ideja u realnom poslovnom okruženju

Osim umrežavanja učesnika i prezentacije inovativnih poslovnih ideja, zamisao je da se ideje realiziraju u realnom poslovnom okruženju, kako bi se pospješila ekonomska aktivnost i individualne kompetencije mladih ekonomskih aktera.

Zemlje sudionice događaja su Albanija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Srbija i Slovačka.

Ciljna skupina su poslovni akteri, predstavnici malih i srednjih poduzeća iz cijele regije, diplomati sa sjedištem u Bosni i Hercegovini te mladi ljudi s poduzetničkim duhom.

Izvor: Agencije

Povezane

Kako su nastali danas svjetski poznati Microsoft, Apple,Yahoo, Google? Šta su start-up kompanije i čime se bave? Da li je za pokretanje takvih kompanija važnija ideja ili novac? Ima li ih u zemljama regije i koliko su uspješne? Google, Apple, Facebook, Yahoo, eBay… danas su sinonimi za uspjeh. Međutim, malo se zna, zapravo, kako su […]

Blagi znakovi optimizma stižu iz ukrajinske posrnule ekonomije. Mada su uglavnom još samo izolovani slučajevi. Predvodnici tog trenda su mladi informatičari, koji su nizom uspešnih start-up projekata počeli da mijenjaju stvari na bolje. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO