EU priprema novi model povlaštenog pristupa svom tržištu

Novi sistem povlastica bio bi više fokusiran na smanjenje siromaštva i povećanje izvoznih mogućnosti za zemlje s niskim dohotkom, ali uz poštovanje ekoloških standarda te ljudskih i radnih prava.

EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika (Reuters)

Europska komisija je predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima, javlja Hina.

OSP je jednostrani trgovinski instrument kojim se ukidaju ili smanjuju uvozne carine na proizvode koji se u Uniju uvoze iz ugroženih zemalja s niskim dohotkom, čime se podupire iskorjenjivanje siromaštva, održivi razvoj i njihova integracija u globalno gospodarstvo.

Prema prijedlogu, novi OSP bio bi više fokusiran na smanjenje siromaštva i povećanje izvoznih mogućnosti za zemlje s niskim dohotkom. Cilj je pritom poticati održivi gospodarski rast u zemljama s niskim dohotkom i stvoriti nove mogućnosti za djelovanje u pitanjima okoliša i dobrog upravljanja.

Postojeća Uredba o OSP-u prestaje se primjenjivati posljednjeg dana 2023. godine, a nova bi se, nakon što je potvrdi Vijeće i Europski parlament, počela primjenjivati od početka 2024. godine.

Za 67 država EU ne traži nikakav reciprocitet

EU omogućuje povlašteni trgovinski pristup za 67 zemalja u razvoju od kojih ne traži nikakav reciprocitet. Za najsiromašnije zemlje povlašteni pristup znači mogućnost da izvoze u EU bez carina i bez kvota sve proizvode osim oružja.

Prema postojećoj uredbi, EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika.

Prema novom prijedlogu, pristup tržištu moći će izgubiti i one zemlje koje krše ekološke standarde i konvencije o dobrom upravljanju.

Razlog za uskraćivanje povlaštenog pristupa može biti i prisilni rad ili rad djece.

Izvor: Agencije

Povezane

Zahtjev za dozvolu za sezonce trebao bi uključiti i ugovor o radu, u kojem bi bili regulirani aspekti kao što su visina plate i radno vrijeme.

27 Apr 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO