Velika Britanija za trgovinski sporazum sa SAD-om, Meksikom i Kanadom

Boris Johnson je priznao da za bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i SAD-a nema velike šanse, javljaju britanski mediji.

London razmatra napore da se pridruži postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini između tri države ili da sklopi niz 'mini' dogovora sa SAD-om (EPA)

Velika Britanija razmatra pridruživanje postojećem trgovinskom sporazumu između SAD-a, Meksika i Kanade jer nade u samostalni sporazum nakon Brexita blijede, piše Sky News.

Ministri razmatraju napore da se pridruže postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a, Meksika i Kanade – ili da sklope niz ‘mini’ dogovora sa SAD-om – nakon što se čini da je Boris Johnson priznao da za bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i SAD-a nema velike šanse, prenosi Fena.

Ove sedmice u posjeti New Yorku i Washingtonu, premijer Johnson se nije obavezao da će osigurati sporazum o slobodnoj trgovini između Britanije i SAD-a do sljedećih općih izbora 2024. godine.

Također je priznao da su male šanse da se uskoro postigne sporazum između dviju zemalja.

Biden: Morat ćemo to nekako riješiti

Viši vladin zvaničnik sugerirao je da bi alternativni put za povećanje transatlantske trgovine mogao biti pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a, Meksika i Kanade, poznatom kao USMCA.

Druga mogućnost bi mogla biti postizanje niza manjih ugovora između Velike Britanije i SAD-a o odvojenim pitanjima, dodali su.

“Postoje različiti načini za to. Lopta je na njihovom terenu i potrebno je dvoje za tango”, rekao je izvor, na kojeg se poziva Sky News.

Upitan o izgledima američko-britanskog trgovinskog sporazuma, dok je sjedio pored Johnsona uoči sastanka Bijele kuće u utorak navečer, američki predsjednik Joe Biden je rekao: “Danas ćemo razgovarati malo o trgovini i morat ćemo to nekako riješiti”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada