I Slovenija namjerava proizvoditi vakcine protiv COVID-a 19

Kompanija ‘Lek’ je, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje vakcina i bioloških lijekova, navela kako to ‘aktivno ispituje’.

Intenzivni kontakti slovenske vlade s 'Novartisom' traju već nekoliko mjeseci (EPA - Ilustracija)

Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom “Novartis” o proizvodnji vakcina protiv COVID-a 19 u Sloveniji, piše ljubljanski list Delo.

O toj su mogućnosti nedavno govorili slovenski ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske kompanije “Lek” koja je u vlasništvu “Novartisa”, prenosi Hina.

Intenzivni kontakti slovenske vlade s “Novartisom” o tome traju već nekoliko mjeseci, nakon što se premijer Janez Janša još u maju sastao s Richardom Saynorom, direktorom “Sandoza” – generičkog odjela “Novartisa”. Najavljeno je tada da bi proizvodnja vakcina u Sloveniji mogla početi prije kraja godine.

Pregovori o uvjetima poslovanja

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njen porezni sistem, a ne na moguće financijske poticaje investiciji “Novartisa” u Sloveniji, piše Delo.

U “Leku” su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje vakcina i bioloških lijekova, naveli kako to “aktivno ispituju”.

Sastanke s predstavnicima “Leka” i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske kompanije potvrdilo je i slovensko ministarstvo zdravstva.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO