OECD neznatno smanjio prognozu svjetskog rasta

Ekonomski rast se oporavio ove godine zahvaljujući snažnoj podršci javnih vlasti i efikasnom cijepljenju te ponovnom pokretanju brojnih ekonomskih aktivnosti, ukazao je OECD.

Poslije recesije 2020. godine, kada je svjetska privreda pala za 3,5 posto, svjetski BDP danas je viši nego prije pandemije (Ilustracija)

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) neznatno je smanjila prognozu svjetskog rasta za 2021. godinu na 5,7 posto u odnosu na prethodnih 5,8 posto, ukazujući na “vrlo nejednak oporavak” prema zemljama ovisno o nivou javne podrške za vrijeme krize i broja cijepljenih građana, javlja AFP.

Za 2022. godinu se ipak očekuje malo snažnija ekonomska aktivnost nego što je prethodno predviđeno – od 4,5 posto, što je za 0,1 postotni bod više nego ranije.

“Ekonomski rast se oporavio ove godine zahvaljujući snažnoj podršci javnih vlasti i efikasnom cijepljenju te ponovnom pokretanju brojnih ekonomskih aktivnosti”, napisao je OECD u svom izvještaju.

Pogoršani izgledi za SAD, nepromijenjeni za Kinu

Poslije povijesne recesije 2020. godine, kada je svjetsko gospodarstvo palo za 3,5 posto, svjetski BDP danas je viši nego prije pandemije, navela je ta institucija.

Organizacija je znatno podigla predviđeni rast za eurozonu, koja prema njoj treba bilježiti rast BDP-a od 5,3 posto, u odnosu na 4,3 koliko je procijenjeno prije četiri mjeseca.

Međutim, prenosi Beta, izgledi su pogoršani za SAD, gdje se prema novoj prognozi očekuje rast od šest posto u odnosu na prethodnih 6,9 posto.

To je manje nego što predviđa Služba za proračun američkog Kongresa koja je ljetos prognozirala rast od 6,7 posto ove godine.

Kad je Kina u pitanju, OECD nije promijenio predviđanja za 2021. godinu, te ostaje očekivani rast od 8,5 posto ove godine i 5,8 posto naredne godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO