Australija povećava iznose za projekte čiste energije

Australija je suočena sa sve većim međunarodnim pritiskom da postavi ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije ugljika do 2030. godine.

Vlasti Australije žele transformirati transport, energiju, resurse i proizvodni sektor (Reuters - Ilustracija)

Australske vlasti će povećati bespovratna sredstva za financiranje projekata proizvodnje zelenog vodika u cilju poticanja proizvodnje čiste energije, javlja Reuters.

Australija je suočena sa sve većim međunarodnim pritiskom da postavi ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije ugljika do 2030. godine.

Premijer Scott Morrison je najavio da će vlada osigurati dodatnih 150 milijuna australskih dolara (108 milijuna američkih dolara), povećavajući tako bespovratna sredstva na 464 milijuna australijskih dolara za studije izvodljivosti i izgradnju projekata za proizvodnju vodika u sedam čvorišta širom zemlje, u odnosu na ranije planiranih pet.

Žele proizvoditi najjeftiniji čisti vodik na svijetu

„Ubrzavamo razvoj naše industrije vodika i naša je ambicija da proizvodimo najjeftiniji čisti vodik na svijetu, transformirajući transport, energiju, resurse i proizvodni sektor“, naveo je Morrison u zajedničkoj izjavi s ministrom energetike Angusom Taylorom.

Najava je uslijedila uoči Morrisonovog odlaska u Washington na razgovore o klimatskoj politici s američkim predsjednikom Josephom Bidenom, japanskim premijerom Joshihidom Sugom i indijskim premijerom Narendrom Modijem, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada