Za uvođenje eura Hrvatska mora izmijeniti 118 zakona i propisa

Predviđena je naknadno izmjena još 939 propisa, koja obuhvaća zakone i podzakonske propise koji sadrže manji broj odredbi vezanih uz hrvatsku kunu.

Hrvatska planira ući u eurozonu prvog dana 2023. godine (EPA)

Hrvatska Vlada je u četvrtak usvojila zaključak o provedbi zakonodavnih aktivnosti povezanih s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koji uključuje i izmjenu 46 zakona i 72 podzakonska akta, a koja se planira provesti najkasnije do 15. srpnja iduće godine, javlja Hina.

U cilju provedbe Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, zaključkom je utvrđen popis zakona i podzakonskih propisa koje će biti potrebno izmijeniti radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da se proteklih mjeseci vrlo detaljno radilo i pobrojalo sve te zakonske i podzakonske akte, kojih je ukupno 118, a riječ je o 46 zakona i 72 podzakonska akta.

Tih 118 propisa nalazi se u prvoj kategoriji, koja obuhvaća zakone i podzakonske propise koji sadrže značajnija pozivanja na hrvatsku kunu i koje je potrebno izmijeniti prije uvođenja eura.

Snažna podrška iz Bruxellessa

S obzirom na terminski plan Vlade o ulasku u eurozonu od 1. siječnja 2023. godine, za njihovu prilagodbu i promjenu kao rok je određen 15. srpnja 2022. godine, rečeno je na sjednici hrvatske Vlade.

Druga skupina sadrži 939 propisa, a obuhvaća zakone i podzakonske propise koji sadrže manji broj odredbi vezanih uz hrvatsku kunu, a čije se izmjene predviđaju prilikom sljedeće redovne izmjene propisa zbog neke druge potrebe.

Ministarstvo financija je zaduženo za koordinaciju svih aktivnosti u vezi s provedbom zadaća utvrđenih zaključkom, za nadzor provedbe navedenih aktivnosti te za izvještavanje Vlade o provedbi zaključka.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice je podsjetio kako su u Bruxellessu pružili snažnu podršku Hrvatskoj na putu uvođenja eura.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO