INA i MOL preuzimaju trećinu vlasništva OMV-a Slovenija

Austrijski OMV je na tržište Slovenije ušao prije gotovo 30 godina, kad je, zajedno s kompanijama Istrabenz i INA, osnovao OMV Istrabenz.

OMV je na tržište Slovenije ušao prije gotovo 30 godina, kad je, zajedno s kompanijama Istrabenz i INA, osnovao OMV Istrabenz (Arhiva)

Hrvatska naftna kompanija INA potvrdili su zaključenje ugovora s mađarskom MOL-om, kojim će povećati svoj vlasnički udio u OMV-u Slovenija s postojećih 7,75 na 33 posto, javlja Poslovni dnevnik.

Navodi se kako su formaliziranje odnosa dvije tvrtke najavile prije tri mjeseca, nakon što je austrijski OMV objavio da prihvaća njihovu ponudu za kupnju preostalih 92,25 posto u svojoj slovenskoj kompaniji.

Kakvi su detalji odnosa između kompanija INA i MOL dogovoreni, nije objavljeno. INA je pojasnila kako je riječ o ugovoru o zajedničkom nastupu u toj transakciji, te da će se u daljnjoj fazi svi detalji i odnosi konkretizirati.

Ugovor je, prema Poslovnom dnevniku, zapravo prvi korak potreban za konačno zaključenje ugovora s Austrijancima, a potom slijedi treća faza – ishođenje pozitivne ocjene dopuštene koncentracije na slovenskom tržištu kod tamošnje agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Najviše benzinskih stanica i dalje ima Petrol

To je potrebno jer i bez OMV-ovih 120 benzinskih postaja, MOL kao grupacija ima poziciju trećega glavnog igrača, sa svojih 48 i još pet benzinskih postaja u vlasništvu kompanije INA.

Petrol je na slovenskom tržištu vodeći u tom sektoru, sa 318 postaja.

Poslovni dnevnik prenosi kako je samo poznato koliko će ukupno grupacija MOL platiti u ime obje tvrtke OMV-u. Za ukupan paket od 92,25 posto izdvojit će 301 milijuna eura.

OMV je na tržište Slovenije ušao prije gotovo 30 godina, kad je, zajedno s kompanijama Istrabenz i INA, osnovao OMV Istrabenz da bi kasnije preuzeo poziciju većinskog vlasnika.

Izvor: Agencije