Boeing prognozira porast potražnje za avionima

Boeing očekuje da će u idućih 20 godina biti isporučeno 43.610 komercijalnih mlažnjaka u vrijednosti 7.200 milijardi dolara.

Boeing očekuje da će domaći letovi dostići pretkrizni nivo do 2022. godine (EPA)
Boeing očekuje da će domaći letovi dostići pretkrizni nivo do 2022. godine (EPA)

Američki div Boeing podigao je dugoročnu prognozu potražnje za zrakoplovima zbog oporavka komercijalnih zračnih putovanja nakon ublažavanja mjera suzbijanja COVID-a 19, javlja Reuters.

Boeing sada očekuje da će u idućih 20 godina biti isporučeno 43.610 komercijalnih mlažnjaka u vrijednosti 7.200 milijardi dolara, za 500 više no što je bio prognozirao prije godinu dana, pokazuje izvješće objavljeno u utorak.

Podigli su i prognozu za idućih 10 godina i sada očekuju isporuku 19.330 zrakoplova, otprilike 1.000 više no što su predvidjeli u 2020, prenosi Hina.

Pad blaži od očekivanog

Desetogodišnja projekcija niža je šest posto od one iz pretpandemijske 2019. godine, ali je pad blaži no što su bili očekivali u 2020. godini, kada su prognozirali da će isporuke zaostajati za 11 posto za pretkriznom razinom.

“Jedan je od najsnažnijih razloga za optimizam brzi oporavak lokalnih putovanja u posljednjih 12 mjeseci”, rekao je novinarima glavni strateški direktor Boeinga Marc Allen.

Boeing očekuje da će domaći letovi dostići pretkriznu razinu do 2022. godine, nakon toga trebala bi se oporaviti i regionalna putovanja, do 2023. godine, i na kraju međunarodna, do 2024. godine.

Popravljanje ekonomskog stanja

Potražnja za zrakoplovima smatra se dobrim pokazateljem stanja u gospodarstvu, a Boeing je procjenu prosječnog godišnjeg rasta gospodarstva povisio s prošlogodišnjih 2,5 na 2,7 posto.

Potvrdili su i prognozu o četveropostotnom godišnjem rastu putničkog prometa. Iako on usporava od 2015. gdoine, nakon razdoblja procvata zračnog prometa bez presedana koji se očitovao u petpostotnoj stopi rasta.

Boeing procjenjuje da će u idućih 10 godina potražnja za robom i uslugama na tržištima na kojima posluje dosegnuti 9.000 milijardi dolara, što je za 300 milijardi više no što su očekivali prije godinu dana.

Raste i potražnja u vojnom sektoru

Potvrdili su i prognozu o vrijednosti potražnje za uslugama u vojnom sektoru od 2.600 milijardi dolara, s obzirom na očekivanja da će pojačani pritisak u američkom proračunu ograničiti potrošnju na oružje i da će upotreba postojećih sustava u vojnom arsenalu biti produljena.

Snizili su procjenu o potražnji za teretnim zrakoplovima u idućih 20 godina, s 930 na 890 aviona, procjenjujući da je dosegnula vrhunac u pandemiji kada su logističke kompanije pojačano koristile prizemljene putničke zrakoplove za prijevoz robe.

Sektor proizvodnje zrakoplova predviđa da će “zeleni” pritisak i pandemija ubrzati umirovljenje mlažnjaka, što će ostaviti prostora na tržištu za nove letjelice, napominje Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO