Bh. institucijama za osiguranje i ugostiteljske usluge treba 7,75 miliona eura

Osim za osiguranje državnih objekata, neophodno je i izdvajanje novca za organiziranje večera, prijema i druge ugostiteljske usluge.

Služba planira investicije u infrastrukturu, a sve 'u cilju poboljšanja nivoa radnih uslova u institucijama BiH' (EPA)

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine namjerava iz državnog proračuna za iduću godinu zatražiti 16,1 milion konvertibilnih maraka (7,75 miliona eura) za organiziranje večera, prijema i druge ugostiteljske usluge, kao i za osiguranje državnih institucija, doznaje portal Capital.

„Za povećanje nivoa sigurnosti u institucijama BIH odnosi se oko 14 miliona konvertibilnih maraka (6,75 miliona eura), dok se za povećavanje nivoa održavanja servisiranja planira oko dva miliona konvertibilnih maraka (milion eura). Ovaj projekt se odnosi i na nabavku nove opreme za osiguranje i održavanje unutrašnjih objekata, posebno novokupljenih objekata“, navedeno je u Programu rada za 2022. godinu Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Prema tom dokumentu, Služba je između ostalog nadležna i za pružanje ugostiteljskih usluga u obliku organiziranja raznih prijema, večera, domjenaka, a sve na zahtjev institucija BiH, te uz njihovu financijsku podršku.

Konzervacija reprezentativnih objekata

„U pogledu Odsjeka za ugostiteljstvo, tokom 2022. godine ulagat će se znatna financijska sredstva i za nabavku opreme i za proširenje broja korisnika, s obzirom da je, tokom 2018. i 2019. godine, Služba u svoju nadležnost pružanja usluga preuzela veliki broj novih objekata“, navedeno je u Programu rada.

Istaknuto je i kako Služba planira investicije u infrastrukturu, a sve „u cilju poboljšanja nivoa radnih uslova u institucijama BiH, te povećanja kvaliteta i efikasnosti pružanja usluga za tehničko funkcioniranje institucija“.

Planirana je i konzervacija vile „Aurora“ u mjestu Trsteno u Hrvatskoj, a koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, kao i konzervacija i sanacija nacionalnog spomenika, rezidencije „Konak“ u Sarajevu, također u državnom vlasništvu.

„Konzervaciju i sanaciju je neophodno odraditi što prije, budući da je objekt u lošem stanju“, istaknuto je u Programu rada, čije dijelove prenosi Capital.

Izvor: Agencije