Regionalni ministri potpisali deklaraciju ‘Posvećenost željeznici’

Istaknuto je kako je cilj da se na Zapadnom Balkanu željeznica ‘vrati na pravi kolosije’,, što podrazumijeva da bude ‘zelena i održiva’.

Teme skupa su unapređenje regionalne i evropske saobraćajne politike i izgradnja digitalizovanih i održivih sistema željezničkog saobraćaja u regiji (EPA - Ilustracija)

Na prvom Željezničkom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu, ministri infrastrukture i saobraćaja država Zapadnog Balkana potpisali su u ponedjeljak deklaraciju “Posvećenost željeznici“.

Istaknuto je kako je cilj da se na Zapadnom Balkanu željeznica “vrati na pravi kolosijek”, što podrazumijeva da bude “zelena i održiva” te da poveže države regije, ali i regiju i Evropu, prenosi Anadolija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija modernizirati i rehabilitirati više od 1.000 kilometara pruge i navela da su ti planovi trenutno ili u fazi pripreme ili se već reallizuju.

Navela je da je vrijednost tih projekata oko 6,5 milijardi eura i naglasila kako je Koridor 10 koji prolazi kroz Srbiju prepoznat kao značajan koridor u putnom i željezničkom saobraćaju Evrope.

Ponovno uspostavljanje mreže

Na skupu, pored ministara saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana i država s kojima se regija graniči, učestvuju i predstavnici Evropske komisije i profesionalci iz oblasti željezničkog saobraćaja.

Teme skupa su unapređenje regionalne i evropske saobraćajne politike i izgradnja digitaliziranih i održivih sistema željezničkog saobraćaja u regiji.

Kao prioriteti skupa istaknuti su ponovno uspostavljanje mreže vozova u cilju bolje povezanosti u regiji i Evroipskoj uniji, unapređenje procesa digitalizacije sistema željeznica u oblasti razmjene podataka kod prekograničnog prevoza putnika i robe, poboljšanje sigurnosti pružnih prelaza te otvaranje željezničkog tržišta.

Izvor: Agencije