Kina prodaje zalihe nafte da bi snizila cijene na tržištu

Kineska vlada nije precizirala koliko sirove nafte planira prodati, ali gomilanje rezervi je od velike važnosti za Kinu.

Cijene nafte pale su na najniže razine u dvije sedmice nakon što je Kina objavila svoj plan (EPA)

Kina kreće u prodaju dijela svojih zaliha nafte koju drži u strateškim rezervama, u pokušaju da snizi cijene na tržištu, što je prvi takav potez u historiji kada se radi o zemlji koja je najveći uvoznik nafte na svijetu i drugi najveći potrošač, javlja Sky News.

Državni ured za rezerve roba i žitarica najavio je prodaju sirove nafte iz svojih nacionalnih rezervi u serijama. Kina namjerava naftu prodati rafinerijskim i petrohemijskim kompanijama, prenosi Fena.

“Stavljanje nacionalnih rezervni sirove nafte na tržište putem otvorene aukcije bolje će stabilizirati ponudu i potražnju na domaćem tržištu i učinkovito jamčiti nacionalnu energetsku sigurnost”, navodi se u saopćenju ureda. Dodaju i da bi prodaja zaliha nafte “umanjila pritisak na proizvodne kompanije zbog rastućih cijena sirovina”.

Cijene nafte pale su na najniže razine u dvije sedmice nakon što je Kina objavila svoj plan.

Brent indeks, kao jedan od vodećih mjerila globalne cijene sirove nafte, pao je za 1,6 posto, dok je “US oil” indeks pao za 1,7 posto. Posljednji put trgovali su na 71,85 američkih dolara, odnosno 68,45 dolara po barelu.

Oslanjaju se na stranu naftu

Kineska vlada nije precizirala koliko sirove nafte na kraju planiraju prodati, ali gomilanje rezervi je od velike važnosti za Kinu.

Zemlja se u velikoj mjeri oslanja na stranu naftu kako bi pokrenula svoju ekonomiju i godinama radi na jačanju svojih hitnih zaliha nafte.

Kina ne objavljuje mnogo podataka o svojim rezervama nafte, ali je 2017. godine objavila da je uspostavila devet velikih baza za naftne rezerve širom zemlje, s ukupnim kapacitetom od 37,7 miliona tona.

Država je također navela da želi imati 85 miliona tona nafte u zalihama za hitne slučajeve do kraja 2020. godine, što je gotovo isto onoliko koliko Sjedinjene Američke Države imaju u svojim strateškim rezervama nafte, najvećim zalihama na svijetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO