Lufthansa smanjila gubitke

Grupa je izvijestila da je u drugom kvartalu zabilježila prilagođeni priliv gotovine od 340 miliona eura naspram odliva od 1,13 milijardi godinu dana ranije.

Planovima Lufthanse je predviđena za 20 posto manja ali efikasnija flota i smanjenje troškova za zaposlene za 1,8 milijardi eura (EPA)

Njemački avioprevoznik Lufthansa saopštio je u četvrtak da je dodatno smanjio gubitke u drugom kvartalu 2021. i zabilježio prvi pozitivan gotovinski tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem rezanju troškova nego što je planirano.

Prilagođeni operativni gubitak aviogrupe, koja je također vlasnik Eurowingsa, Swissa, Brussels i Austrian Airlines, smanjen je na 952 miliona eura, ili za 43 posto u odnosu na godinu dana ranije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prihod je iznosio 3,2 milijarde eura.

Lufthansa, koja je u junu iznijela planove za povratak profitabilnosti uz smanjenje avioflote i broja zaposlenih, očekuje nastavak rasta potražnje za turističkim i poslovnim putovanjima u drugoj polovini godine.

Grupa je izvijestila da je u drugom kvartalu zabilježila prilagođeni priliv gotovine od 340 miliona eura naspram odliva od 1,13 milijardi godinu dana ranije.

Povećanje kapaciteta

Također je saopštila da su njene aviokompanije prevezle sedam miliona putnika u kvartalu završenom 30. juna, što je 18 posto od nivoa u pretkriznoj 2019. godini, te da je, shodno planu, ponuđene kapacitete do kraja juna postepeno povećala na 40 posto.

Lufthansa je potvrdila da ostaje pri ciljanom dostizanju nivoa kapaciteta od 40 procenata u cijeloj 2021. i spuštanju operativnog gubitka na nivo znatno ispod prošlogodišnjih skoro 5,5 milijardi eura.

Kompanija je istakla da je već stigla do polovine iznosa smanjenja troškova, od planiranih 3,5 milijardi eura do 2024. godine, i to šest mjeseci ranije nego što je projektirano, jer je odziv zaposlenih za dobrovoljni odlazak iz firme u Njemačkoj i Švicarskoj bio bolji nego što se očekivalo.

Planovima Lufthanse je predviđena za 20 posto manja ali efikasnija flota i smanjenje troškova za zaposlene za 1,8 milijardi eura.

Izvor: Agencije