Euro na najjačem nivou prema dolaru od početka augusta

Trgovci na valutnim berzama preusmjerili su pažnju sada na izvještaj o novootvorenim radnim mjestima u SAD-u, koji treba da bude objavljen u petak.

Očekuje se da će dalje kretanje dolara biti ograničeno na današnjoj sesiji na Londonskoj berzi zbog državnog praznika u Velikoj Britaniji (EPA)

Dolar se kreće danas oko višesedmičnog minimuma prema korpi valuta nakon što je predsjednik Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell u petak nagovijestio da će do povećanja kamatnih stopa doći kasnije nego što se očekivalo.

Trgovci na valutim berzama preusmjerili su pažnju sada na izvještaj o novootvorenim radnim mjestima u SAD-u, koji treba da bude objavljen u petak, kako bi došli do bližih naznaka o tome kada bi FED mogao da počne sa smanjenjem programa kupovine obveznica.

Oluja Ida, koja je pogodila naftna polja u Meksičkom zaljevu, podržala je cijene sirove nafte i valute izložene kretanju cijena “crnog zlata”, poguravši norvešku krunu na najviši nivo u posljednjih sedam sedmica, izvještava Reuters.

Euro je na azijskom trgovanju dostigao prema američkoj valuti najvišu vrijednost od početka augusta i trgovao se na 1,1810 dolara, a jen se mijenjao za 109,70 dolara, što je njegov najjači nivo od prošle srijede.

Smanjenje kupovine obveznica

Očekuje se da će dalje kretanje dolara biti ograničeno na današnjoj sesiji na Londonskoj berzi zbog državnog praznika u Velikoj Britaniji.

Američka nacionalna valuta je počela da slabi nakon Powell govora u Jackson Holeu u petak, kada je rekao da bi smanjenje kupovine obveznica moglo da počne ove godine. Dodao je da to nije direktan signal da će FED krenuti i s povećanjem kamata, za šta je, prema njegovim riječima, potrebno da ekonomija “položi” znatno strožiji test.

Dolarski indeks je pao za 0,4 posto nakon njegovog obraćanja i danas bilježi neznatne promjene oscilirajući oko dvosedmičnog minimuma od 92,595 poena.

Australijski dolar je oslabio na 0,7304 američkih dolara, dok je novozelandski dolar, koga berzanski mešetari u žargonu zovu “kivi”, skliznuo na 0,7005 američkih dolara.

Ove sedmice također treba da budu objavljeni podaci o indeksu menadžera nabavki (PMI) za Kinu i Sjedinjene Države, kao i evropski podaci o inflaciji, što će pružiti jasniju sliku o stanju globalne ekonomije koja se na putu oporavka od korona krize suočava s preprekama zbog upornog rasta broja zaraženih delta sojem korona virusa.

Izvor: Agencije