Padaju cijene akcija, nafte, bakra na globalnim berzama

Nafta potonula šesti dan zaredom na tromjesečni minimum, dok je bakar pao na najniži nivo u posljednja dva mjeseca.

Na robnim tržištima, nafta je danas nastavila da tone šesti dan uzastopno, spustivši se na tromjesečne najniže vrijednosti (Reuters)

Akcije na azijskim berzama su pale danas na najniži nivo u ovoj godini usljed sve izraženijeg pesimizma trgovaca u pogledu globalnog rasta, i nervoze investitora povodom potencijalnog smanjenja podsticaja Federalnih rezervi, zbog čega su se okrenuli ulaganjima u sigurnu imovinu.

Cijene na robnim tržištima su također na nizbrdici, pri čemu je nafta potonula šesti dan zaredom na tromjesečni minimum, dok je bakar pao na najniži nivo u posljednja dva mjeseca.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 1,5 posto na nivo koji nije zabilježen još od decembra prošle godine, izvještava Reuters.

Futuresi u indeksnoj korpi S&P 500 skliznuli su za 0,1 procenat, a ffuturesi Euro STOKS 50 su pali za 0,63 posto do sredine trgovačkog dana u Aziji.

Brojni faktori, počev od širenja delta soja korona virusa do poštravanja kineske regulative za tehnološke kompanije i zapisnika FED-a sa julske sjednice o mogućem usporavanju kupovine obveznica već ove godine, bili su dovoljni da potope krhko raspoloženje na azijskim tržištima.

Sve to je izvršilo pritisak na ubrzanje prodaje akcija kineskih tehnoloških divova, koje se potom proširilo i na akcije proizvođača čipova i rudarskih kompanija.

Akcije Alibabe na rekordno niskom nivou

Tehnoloških indeks Hang Seng stropoštao se za 1,8 posto na najniži nivo od njegovog uspostavljanja prošle godine. Opšti indeks hongkonške berze Hang Seng pao je za 1,6 procenata.

Akcije Alibabe u Hong Kongu su se spustile na rekordno nizak nivo.

Usljed pada akcija vodećeg globalnog proizvođača čipova TSMC-a od 2,0 procenta, reperni indeks tajvanske berze je zabilježio najgoru sesiju od maja, a posrnule cijene rude željeza i bakra su gurnule dionice svjetskih rudarskih divova, australijskog BHP-a i anglo-australijskog Rio Tinta, na višemjesečni minimum.

Ove rudarske kompanije su na putu da registruju najgori sedmični pad od prošle godine kada je panika zbog pandemije dostigla vrhunac na berzama, uprkos tome što je BHP u utorak izvijestio da je ostvario najveću zaradu u poslednjih gotovo 10 godina.

Indeks volatilnosti CBOE-a, koji, narodski rečeno, mjeri usplahirenost investitora na Wall Streetu, skočio je tokom minule noći za 3,66 poena na najviši nivo u otprilike mjesec dana, a indeks S&P 500 je pao za 1,0 posto na dvosedmični minimum.

Zapisnik sa julskog sastanka FED-a, objavljen u srijedu, pokazao je da kreatori monetarne politike SAD-a procjenjuju da bi mogli da počnu sa ublažavanjem podsticaja ove godine, mada su imali podijeljena mišljenja po pitanju oporavka tržišta rada i nivoa rizika koji predstavlja novi porast broja slučajeva zaraženih korona virusom.

Na robnim tržištima, nafta je danas nastavila da tone šesti dan uzastopno, spustivši se na tromjesečne najniže vrijednosti.

Sirova sjevernomorska nafta Brent je, prema posljednjim raspoloživim podacima, pojeftinila za 1,0 procenat na 67,54 dolara za barel, a američka WTI nafta je pala za 1,2 posto na 64,42 dolara za barel.

Dolar je na valutnim berzama ojačao na devetomjesečni maksimum prema korpi valuta, što se odrazilo na cijenu zlata koja je na spot tržištu opala za 0,55 posto, na 1778,87 dolara po unci.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO