Nestašica čipova reže proizvodnju Dailmlera

Njemačka automobilska kompanija smanjuje proizvodnju u Njemačkoj i privremeno obustavlja rad u Mađarskoj.

Daimler će nastaviti normalno da proizvodi velike luksuzne automobile, saopćila je kompanija (EPA)
Daimler će nastaviti normalno da proizvodi velike luksuzne automobile, saopćila je kompanija (EPA)

Njemačka automobilska kompanija Daimler smanjuje proizvodnju Mercedes-Benza u tri fabrike u Njemačkoj i privremeno obustavlja rad pogona u Mađarskoj zbog nestašice čipova.

Daimler je uveo skraćeno radno vrijeme za zaposlene u Mercedesovim pogonima u Sindelfingenu, Rastattu i Bremenu, dok je fabriku u Mađarskoj zatvorio na tri sedmice, prenosi novinska agencija Tanjug pozivajući se na specijalizirani web sajt Automotive News Europe.

U Rastattu će skraćenje radnog vremena trajati do kraja sljedeće sedmice, u Sindelfingenu i Bremenu do kraja ove sedmice.

U fabrici u Kecskemetu, proizvodnja će biti obustavljena do sredine augusta.

Još uvijek bez rješenja problema

Iz Daimlera su saopštili da ne mogu dati prognozu o tome kada će biti eliminisan problem smanjene ponude određenih komponenata poluprovodnika.

„Situacija je i dalje nestabilna i neprekidno iznova procjenjujemo šta to znači za proizvodnju Mercedes-Benza“, izjavio je portparol Daimlera za Automotive News Europe.

U Sindelfingenu je proces rada obustavljen samo u nekim odjeljenjima, tako da će Daimler nastaviti normalno da proizvodi velike luksuzne automobile. U pogonu Factory 56 u Sindelfingenu u kojem se pravi limuzina S klase, Mercedes-Maybach S klase i potpuno električni sedan EQS, ove mjere ne utiču na proizvodnju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO