OPEC+ povećava isporuke nafte od augusta

Grupa OPEC+ je na putu da poveća isporuke na tržište nafte za gotovo dva miliona barela od augusta do decembra.

Cijene nafte su nastavile uspon nakon ove vijesti (EPA - Ilustracija)

Grupa OPEC+ je na putu da poveća isporuke na tržište nafte za gotovo dva miliona barela od augusta do decembra, izajvio je za Reuters jedan izvor iz ove naftne alijanse, pošto grupa ublažava ograničenja proizvodnje uslijed oporavka globalne ekonomije i uzlaznog trenda cijena “crnog zlata”.

Prema tom izvoru, mjesečna povećanja isporuka iznosila bi manje od 0,5 miliona barela na dan, prenosi Tanjug.

Drugi izvor iz OPEC+ grupe otkrio je britanskoj agenciji da su Saudijska Arabija, najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), te Rusija, glavni proizvođač van tog naftnog kartela, postigli preliminarni dogovor o ublažavanju ograničenja proizvodnje od augusta.

Cijene nafte su nastavile uspon nakon ove vijesti, pri čemu su pojedini trgovci očekivali veći rast proizvodnje u augustu.

Predviđa se rast potražnje za naftom

Ministri zemalja članica OPEC-a i njihovi saveznici s Rusijom na čelu, grupa nazvana OPEC+, počeli su u četvrtak online zasjedanje, na kojem će, kako su naveli izvori, odlučivati o politici proizvodnje od augusta, a mogli bi razmotriti i mogućnost produženja sporazuma o ograničenju ponude i poslije aprila 2022. godine.

Reagirajući na urušavanje potražnje za naftom uzrokovano krizom COVID-19, OPEC+ se prošle godine dogovorio da smanji proizvodnju za skoro 10 miliona barela dnevno od maja 2020. godine te da postepeno ublažava ograničenje do kraja aprila 2022. godine.

Smanjenje pumpanja sada iznosi gotovo 5,8 miliona barela na dan.

Stručni panel grupe OPEC+ je u utorak saopćio da predviđa rast potražnje za naftom za 6,0 miliona barela dnevno 2021. godine, ali je upozorio na rizik od zasićenja ponude 2022. godine, navodeći da su i dalje prisutne “znatne neizvjesnosti”, uključujući neujednačen globalni oporavak i potencijalni rast slučajeva delta varijante korona virusa.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO