Xiaomi pretekao Apple na globalnom tržištu pametnih telefona

Xiaomi je u periodu april-juni imao 17 posto udjela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mjesto Apple, čiji je udio iznosio 14 procenata.

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabilježio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta (Reuters)

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromjesečju 2021., pretekavši Apple, pokazao je novi izvještaj analitičke kompanije Canalys.

Xiaomi je u periodu april-juni imao 17 posto udjela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mjesto Apple, čiji je udio iznosio 14 procenata. Južnokorejski Samsung je, s udjelom od 19 posto, zadržao prvu poziciju, prenosi Tanjug.

„Xiaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu“, naveo je direktor za istraživanja u Canalysu, Ben Stanton, u saopštenju za medije, napominjući da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle za 300 posto na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi za 50 procenata.

Cijena 75 posto niža

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabilježio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 posto, a Apple za samo jedan posto.

Stanton, međutim, smatra da je slika o Xiaomijevom udjelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište na kojem je cijena njenih telefona za 75 posto niža od Appleove. Ova kompanija, sa sjedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona.

Izvor: Agencije