Inflacija u SAD-u nastavila rast u junu

Indeks potrošačkih cijena je porastao za 5,4 posto u odnosu na godinu isti mjesec godinu dana ranije, na najviši nivo od augusta 2008. godine.

Realne prosječne zarade po satu su prošlog mjeseca opale za 0,5 procenata (EPA)
Realne prosječne zarade po satu su prošlog mjeseca opale za 0,5 procenata (EPA)

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je porasla u junu najbržim tempom u posljednjih skoro 13 godina, uslijed skoka cijena polovnih vozila i poskupljenja hrane i energije, izvijestilo je Ministarstvo za rad.

Indeks potrošačkih cijena je porastao za 5,4 posto u odnosu na godinu isti mjesec godinu dana ranije, na najviši nivo od augusta 2008. godine, neposredno uoči izbijanja globalne finansijske krize.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dow Jones očekivali su da će inflacija iznositi 5,0 procenata, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Kada se izuzmu volatilne cijene hrane i energije, bazna inflacija iznosi 4,5 posto na godišnjem nivou, što je njen najoštriji rast od septembra 1991. godine.

Negativne realne zarade radnika

Na mjesečnom nivou opća i bazna inflacija bilježe rast od 0,9 procenata, naspram očekivanog povećanja od 0,5 posto.

Cijene featuresa na Wall Streetu su pale nakon objave ovog izvještaja, dok su prinosi na državne obveznice bilježili mješovito kretanje.

U odvojenom izvještaju statističke službe Ministarstva za rad napominje se da se veliki mjesečni rast potrošačkih cijena pretvorio u negativne realne zarade radnika.

Realne prosječne zarade po satu su prošlog mjeseca opale za 0,5 procenata, pošto je povećanje prosječne zarade po satu od 0,3 posto zbrisano skokom indeksa potrošačkih cijena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO