IEA predviđa rast globalne tražnje za naftom od tri posto

U mjesečnom izvještaju o nafti Međunarodna agencija za energiju navodi da perspektive globalne ekonomije i dalje ukazuju na kontinuirano poboljšanje do kraja ove godine, kao i u 2022. godini.

Predviđa se da će najveća potrošnja nafte u 2022. godini biti u azijsko-pacifičkoj regiji (EPA)

Globalna potražnja za naftom će porasti 2022. godine za 3,1 posto, na prosečno 99,5 miliona barela dnevno, uslijed povećanja ekonomske aktivnosti i očekivanja da će kampanja vakcinacija spriječiti ponovni skok slučajeva COVID-19, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U mjesečnom izvještaju o nafti IEA navodi da perspektive globalne ekonomije i dalje ukazuju na kontinuirano poboljšanje do kraja ove godine, kao i u 2022. godini, prenosi Anadolija.

Ipak, u izvještaju se upozorava da rast slučajeva COVID-a 19 u jednom broju zemalja predstavlja glavni negativan rizik za navedenu prognozu.

Ukidanje korona ograničenja u Evropi

“U Evropi je nedavno ukidanje nekih korona ograničenja imalo pozitivan efekat na ekonomiju. Ranije obuzdana potražnja, ponovno otvaranje hotela i restorana i velike uštede domaćinstava trebali bi doprinijeti snažnom oporavku ekonomske aktivnosti tokom ljeta“, ocjenjuje IEA.

Agencija za energiju očekuje jačanje globalne potražnje za naftom u drugoj polovini ove godine za 4,6 miliona barela dnevno u odnosu na prvo polugodište, kao rezultat kombinacije više faktora – snažnog globalnog ekonomskog rasta, jače dinamike vakcinacija, povećanja nivoa mobilnosti i ublažavanja mjera socijalne distance.

Za 2022. godinu, predviđa da će najveća potrošnja biti u azijsko-pacifičkoj regiji, 37,2 miliona barela dnevno, a slijede obje Amerike sa 31,2 miliona barela i Evropa sa 14 miliona barela dnevno.

OPEC ublažio ograničenja proizvodnje

Globalna ponuda nafte se povećala za 1,1 milion barela dnevno u junu, na 95,6 miliona barela, pošto je grupa OPEC+ ublažila ograničenja proizvodnje i jer su proizvođači van te alijanse povećali pumpanja nakon redovnih remonta postrojenja.

U izvještaju se navodi da je proizvodnja “crnog zlata” u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dostigla 25,93 miliona barela dnevno u junu, što je porast od 450.000 barela na dan u odnosu na prethodni mjesec.

Proizvodnja izvan OPEC-a je također porasla za skoro 650.000 barela dnevno, na 64,34 miliona barela na dan, prema podacima IEA.

Izvor: Agencije