Britanci postigli trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom

Tri države dio su Evropske slobodne trgovinske zone, koja im omogućava pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Sporazum će povećati ekonomsku razmjenu već vrijednu 21,6 milijardi funti (EPA)

Velika Britanija postigla je trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom.

Tri države dio su Evropske slobodne trgovinske zone, koja im omogućava pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a od konačnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije oslanjale su se na privremene trgovinske sporazume s Londonom, prenosi Hina.

“Ovaj sporazum bit će velika podrška našoj trgovini s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, povećavajući ekonomsku razmjenu već vrijednu 21,6 milijardi funti, u isto vrijeme podržavajući radna mjesta i blagostanje kod kuće za sve četiri zemlje”, saopćila je britanska povjernica za međunarodnu trgovinu Liz Truss.

Norveška premijerka Erna Solberg je na konferenciji za medije u Oslu rekla kako “taj dogovor omogućava rast trgovine za obje države”.

U planu dogovor s Australijom

Razmjena između Velike Britanije i Norveške prošle je godine vrijedila 20,4 milijardi funti, što skandinavsku zemlju čini 13. najvećim britanskim trgovinskim partnerom.

Islandski ministar vanjskih poslova Gudlaugur Thor Thordarson saopćio je kako je novi “sporazum o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom bio prioritet tokom njegovog mandata” te da će on biti “ključan za islandske kompanije i potrošače”.

Fokus britanske trgovinske politike nakon izlaska iz Evropske unije je izvan Evrope, usmjeren na rastuće ekonomije u azijsko-pacifičkoj regiji, prenosi Reuters.

Očekuje se da će London kasnije u junu postići dogovor i s Australijom, a Britanci se žele pridružiti i transpacifičkom trgovinskom savezu.

Izvor: Agencije