Microsoft dostigao tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi dolara

Tehnološki gigant je, poslije Applea, tek druga američka kompanija čijim dionicama se trguje na berzi i koja je dostigla tu vrijednost.

Akcije Microsofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine (EPA)
Akcije Microsofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine (EPA)

Kompanija Microsoft je zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrijednost prelazi 2.000 milijardi dolara.

Ovaj tehnološki gigant je, poslije Applea, tek druga američka kompanija čijim dionicama se trguje na berzi i koja je dostigla tu vrijednost, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Saudijski naftaš Aramco, koja je debitirao na berzi 2019. godine, također je ranije premašio ovu granicu, ali je u utorak njegova tržišna kapitalizacija iznosila 1.880 milijardi dolara.

Microsoft je dostigao tržišnu vrijednost od više od 2.000 milijardi dolara tokom trgovanja u utorak na Wall Streetu, a trgovački dan je zaključio s iznosom od samo 300 miliona dolara ispod tog nivoa.

Cijena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procent, na 265,51 dolara.

‘Pomogle’ i posljedica pandemije

Kompanija je novu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi dolara ostvarila poslije više od dvije godine nakon što je njena tržišna vrijednost prvi put prešla granicu od 1.000 milijardi dolara.

Ovakvom usponu je doprinio i COVID-19, jer su ljudi tokom pandemije provodili mnogo više vremena radeći ili zabavljajući na računarima.

To je podiglo potražnju za Microsoftovim računarima, sistemima za igrice i platformom za računarstvo u oblaku.

Akcije Microsofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine, kada su mjere ograničenja počele stupati na snagu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO