Pad akcija u Japanu povukao za sobom berze u Aziji

Na ovakav razvoj događaja utjecala je neočekivana poruka američkih Federalnih rezervi o ranijem početku zaoštravanja monetarne politike od očekivanog.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 1,4 procenta (EPA)

Akcije na berzama u azijsko-pacifičkom regionu snažno su potonule početkom sedmice, povučene oštrim padom u Japanu.

Glavni indeks Tokijske berze, Nikkei 225, tokom noćašnjeg trgovanja pao je u jednom trenutku za čak 4,0 posto, da bi kasnije nadoknadio dio gubitaka.

Poslije podne i dalje je bio u minusu za 3,43 procenta, zabilježivši prvi put u više od mjesec dana nivo ispod 28.000 poena.

Drugi japanski indeks Topix također je u “crvenom” za 2,86 posto.

Na ovakav razvoj događaja utjecala je prošlosedmična neočekivana poruka američkih Federalnih rezervi (FED) o ranijem početku zaoštravanja monetarne politike od očekivanog, što je smanjilo atraktivnost rizičnije imovine i izazvalo rasprodaju akcija.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 1,4 procenta, dok je indeks najlikvidnih kineskih akcija u gubitku za 0,7 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

I evropske berze na silaznoj putanji

I evropske berze su na silaznoj putanji na početku trgovačke sedmice, pri čemu je indeks futuresa Euro Stoxx 50 u minusu za 1,0 posto, a Londonski FTSE futuresi za 0,7 procenata.

Akcije banaka, energetskih firmi i drugih kompanija koje su osjetljive na potencijalne promjene ekonomskih uslova poslovanja naglo su opale nakon FED-ovog sastanka u srijedu, kada je centralna banka iznenadila investitore najavom povećanja ključnih kamata u 2023. godini.

Predsjednik FED-a iz St. Louisa James Bullard dodatno je podstakao rasprodaju u petak, rekavši da je brže zatezanje monetarne politike “prirodan” odgovor na ekonomski rast, a naročito na inflaciju, čiji je uspon brži nego što se očekivalo, poslije ponovnog otvaranja zemlje nakon korona mjera ograničenja.

Svjetski indeks tržišta kapitala MSCI, koji prati kretanje akcija u 45 država, skliznuo je za dodatnih 0,3 posto, nastavljajući povlačenje sa rekordnog unutardnevnog maksimuma zabilježenog u utorak.

Američko terminsko tržište akcija također je splasnulo za 0,4 procenta, što nagovještava dalju rasprodaju kada Wall Street bude otvoren, nakon što je u petak zatvorio trgovanje s padom općeg indeksa S&P 500 od 1,3 procenta.

Na valutnim tržištima, američki dolar se kretao prema glavnim rivalskim valutama blizu 10-sedmičnog maksimuma koji je dotakao u petak, pri čemu je protekle sedmice najjače napredovao u posljednjih više od godinu dana.

Cijena sirove nafta u usponu

Euro se trgovao prema dolaru blizu najnižeg nivoa od 6. aprila, na 1,1863 dolara.

Britanska funta je, također, nastavila posrtati, spustivši se na 1.37865 dolara prvi put od 16. aprila.

Na robnim berzama se cijena zlata oporavila za 0,6 procenata, na 1.773,12 dolara za uncu, prekinuvši šestodnevnu seriju gubitaka, ali je i dalje blizu minimuma na kojem je bila početka maja.

Cijena tromjesečnih futuresa bakra je pala na Londonskoj berzi metala na najniži nivo od 15. aprila, nakon sunovrata od 8,6 posto prošle sedmice, najvećeg u jednoj sedmici od marta 2020. godine.

Sirova nafta je u usponu, podržana jakom tražnjom za gorivom tokom ljetne sezone putovanja i zastojem u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, što bi mogao biti signal da će i obnavljanja isporuka “crnog zlata” iz ove zemlje-članice OPEC-a biti odgođeno.

Futuresi sjevernomorske nafte Brent su porasli za 22 centa, na 73,73 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta ojačala za 28 centi, na 71,92 dolara za barel.

Izvor: Agencije