Slovenci će s Kinezima proizvoditi litij-jonske baterije

Slovenski TAB, proizvođač baterija za startanje automobila i industrijskih baterija, osnovao je zajedničko preduzeće TAB-Haidi s kineskim partnerom.

Kineski partner će osigurati tehnologiju, znanje i razvoj (EPA - Ilustracija)

Slovenski TAB, proizvođač baterija za startanje automobila i industrijskih baterija sa sjedištem u Mrežicyma, osnovao je zajedničko preduzeće TAB-Haidi s kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litij-jonskih ćelija u Prevaljama.

Pokretanje proizvodnje se očekuje na proljeće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti gotovo 300 ljudi.

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gdje TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španija.

“Uskačemo u ‘voz’ zelene tranzicije s proizvodnjom litij-jonskih ćelija, diverzificirajući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast”, rekao je Auprih novinarima.

Proizvodni pogoni u Prevaljama

Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za liti-jonske ćelije u Sloveniji.

U planu je manji pogon, dok se gotovo 40 sličnih većih pogona gradi širom Evrope.

Proizvodnja u Prevaljama bit će uspostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korištenoj hali koju je kompanija kupila od slovenske farmaceutske firme Lek.

Do kraja marta sljedeće godine TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati proizvoditi antibiotike u Prevaljama 2022. godine.

Tab-Haidi je osnovan s kineskom kompanijom Haidi Energy Technology, koja posluje od 2011. godine, i ima gotovo 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona.

TAB drži 74 posto udjela u zajedničkom preduzeću.

Kineski partner će osigurati tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, osigurati obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

Izvor: Agencije