Italijanski Eni otkrio nalazište nafte u Sjevernom moru

Energetska kompanija je objavila da je otkrila nalazište nafte u okviru istraživačkih aktivnosti u Sjevernom moru.

Var Energi ima vlasništvo u više od 137 licenci za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na 35 polja u Norveškoj (EPA - Ilustracija)
Var Energi ima vlasništvo u više od 137 licenci za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na 35 polja u Norveškoj (EPA - Ilustracija)

Italijanska energetska kompanija Eni objavila je u ponedjeljak da je otkrila nalazište nafte u okviru istraživačkih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realizirala firma Var Energi, zajedničko preduzeće Enija i norveškog HitecVisiona.

Var Energi i druga norveška kompanija Aker BP imaju po 30 posto vlasničkog udjela u licenci za novo nalazište, dok norveški gigant Equinor, kao operater, drži 40-procentni udio, prenosi Tanjug.

Nafta je otkrivena na dubini od 385 metara, a prema preliminarnim procjenama, rezerve na nalazištu iznose između 35 i 65 miliona barela ugljikovodika u naftnom ekvivalentu.

Istraživanje i proizvodnja nafte

Var Energi ima vlasništvo u više od 137 licenci za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na 35 polja u Norveškoj.

Aktivan je u cijelom norveškom kontinentalnom pojasu: od polja Golijat u Barentzovom moru, preko polja Marulk u Norveškom moru do polja Balder i Ringhorn u Sjevernom moru.

Trenutna proizvodnja nafte ove kompanije iznosi gotovo 300.000 barela dnevno.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO