Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za evropska tržišta

Kineska kompanija računa da će gradnjom novog velikog skladišta kod Brnika skratiti rokove isporuke evropskim kupcima.

Regionalna direktorica Beata Bogadi kazala je da je Huawei tom poslovnom odlukom pokazao da vidi strateški položaj Slovenije i njene glavne luke, uvrstivši Sloveniju na listu svojih strateških logističkih čvorišta (EPA)

Kineski tehnološki gigant Huawei objavio je da planira u Sloveniji uspostaviti svoje centralno regionalno čvorište za srednju i jugoistočnu Evropu, gradnjom centralnog skladišta blizu ljubljanskog aerodroma Brnik, čime će se povećati i važnost luke Koper kao destinacije za opskrbu 19 tržišta u Evropi.

Skladište blizu aerodroma namjeravaju u dvije faze povećati na 6.000 kvadratnih metara, iz njega će opskrbljivati 13 država u EU-u i šest država izvan Unije, a vrijednost investicije za sada se procjenjuje na desetak miliona eura, navodi Hina.

Regionalna direktorica Beata Bogadi kazala je da je Huawei tom poslovnom odlukom pokazao da vidi strateški položaj Slovenije i njene glavne luke, uvrstivši Sloveniju na listu svojih strateških logističkih čvorišta.

Računa se da će investicija stvoriti nova radna mjesta u Sloveniji, ali i ojačati poziciju te zemlje na karti više od 170 tržišta na kojima djeluje Huawei, saopćila je kineska kompanija.

Huawei trenutno preko koparske luke godišnje dostavlja skoro 200 hiljada kubnih metara tereta iz Kine prema skladištima u Mađarskoj i za druge klijente u Evropi, a računa se da će gradnjom novog velikog skladišta kod Brnika skratiti rokove isporuke evropskim kupcima.

Širenje kineskog utjecaja

Vijest dolazi mjesec dana nakon što su slovenski mediji u maju objavili da Slovenija planira isključiti kineski Huawei iz igre za opskrbu opremom za 5G mrežu.

Prema pisanju ljubljanskog lista Delo, mobilni operatori koji žele pružiti usluge u svojim mrežama vladi i kritičnoj infrastrukturi neće smjeti koristiti visoko rizičnu tehnologiju dobavljača.

To u posljednjem prijedlogu slovenskog zakona o elektroničkim komunikacijama predlaže Ministarstvo javne uprave. Ovaj zakon daje vladi alat za isključivanje kineskog Huaweija iz igre za opskrbu opremom za 5G mrežu, navodi slovenski list.

Taj korak je zapravo samo logičan nastavak onoga što slovenska vlada radi još od prošle godine kada je sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže. Tako se Slovenija svrstala među one države koje ne žele saradnju s Huaweijem, podsjeća portal Seebiz.

Slovenija je s SAD-om 13. avgusta prošle godine prilikom posjete tadašnjeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea i njegovog susreta s premijerom Janezom Janšom potpisala bilateralnu izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

Dužnosnici Huaweija ponovili su u više navrata da su navodi neutemeljeni i da do sada nitko nije pružio dokaze o navodnim sigurnosnim rupama u njihovim proizvodima.

Izvor: Al Jazeera i agencije